Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Tornion nuo­ri­so­työs­sä ta­voit­tee­na on, että nuoret pää­se­vät ko­kei­le­maan eri­lai­sia kult­tuu­ri­har­ras­tuk­sia

Auli Pietikäinen ja Jon Säkkinen kertovat, että Roihu-hankkeen avulla nuoret voivat löytää uuden kulttuuriharrastuksen Torniossa.
Auli Pietikäinen ja Jon Säkkinen kertovat, että Roihu-hankkeen avulla nuoret voivat löytää uuden kulttuuriharrastuksen Torniossa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

– Kaikilla meistä on joku roihu ja intohimo elämässä. Semmoinen asia, joka vie ajatuksia pois arkisista asioista, pohtii nuoriso-ohjaaja ja muusikko Jon Säkkinen.

Hän vetää Tornion kaupungin Roihu-projektia, jossa tuetaan nuorten kulttuuri- ja taideharrastamista monella eri tavalla. Roihu-projekti on tarkoitettu Säkkisen mukaan niille, jotka ovat löytäneet sisäisen roihunsa, mutta myös heille, jotka sitä eivät ole vielä löytäneet.

– Perusajatuksena on luoda nuorille puitteita päästä kokeilemaan eri kulttuuriharrastuksia. Jos nuori haluaa kokeilla vaikkapa musiikkiharrastusta, teatteria, maalaamista tai muuta itseilmaisua, niin meidän kauttamme se olisi mahdollista matalalla kynnyksellä, Säkkinen kertoon.

Säkkinen kertoo, että projektia kehitetään 12–29-vuotiaiden nuorten ajatusten ja toiveiden mukaisesti.

–  Otetaan nuori mukaan toimintaan ja aletaan yhdessä ideoida, miten hommaa voidaan viedä eteen päin. Mietitään myös, ketä muita nuoria voitaisiin saada mukaan kokeilemaan harrastusta.

– Nuoret olisivat kaikessa mukana: suunnittelusta toteutusvaiheeseen, tähdentää Tornion nuorisotyön päällikkö Auli Pietikäinen.

Vaikka Meri-Lapissa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet, niin Säkkinen uskoo, etteivät läheskään kaikki nuoret ole päässeet kokeilemaan itseään kiinnostavia kulttuuriharrastuksia. Roihu-projekti on tarkoitettu Säkkisen mukaan niille, jotka ovat löytäneet sisäisen roihunsa, mutta myös heille, jotka sitä eivät ole vielä löytäneet.

Ihmiset kaipaavat livemusiikkia

Millaista konkreettista Roihu-hankkeessa tehdään? Säkkinen kertoo esimerkin:

– Yksi porukka on treenaillut musiikkihommia ja projektin myötä heille järjestetään mahdollisuus päästä esiintymään livenä ensimmäistä kertaa.

Esimerkiksi tämä porukka suunnittelee oman shown osaksi Tornion Piot-valotapahtumaa marraskuussa. Show toteutettaisiin heidän ajatustensa pohjalta, Säkkinen kertoo.

Erilaisia esiintymisiä on keskustan alueen lisäksi tarkoitus järjestää myös Tornion kylissä, kuten Arpelassa, Karungissa ja Kaakamossa.

– Ihmiset kaipaavat livemusiikkia. Sitä helpotusta ja rentoutusta, mitä elävä musiikki ihmiselle tuo.

Yhteistyötä haaparantalaisten kanssa

Roihun pääpaikkana toimii nuorisotiedotuspiste Aaltonen. Se on mediapainotteinen tila, jossa on välineet esimerkiksi juuri musiikin tekemiseen.

– Nuorisotoimella on oma nettiradiokava Hertzilä, johon alamme tehdä Roihu-radiota. Haluamme ohjelmaan vieraiksi esimerkiksi muusikoita, runoilijoita tai lauluntekijöitä kertomaan omasta intohimostaan. Myös kokeneemmat konkarit voisivat tulla kertomaan omia vinkkejään nuorille, Säkkinen kaavailee.

Auli Pietikäinen ja Jon Säkkinen kertovat, että Tornion nuorisotoimen työtekijöissä on monenlaisen taidealan taitajia.

– Meillä on hyvät verkostot, joten voimme “pukata” nuorta eteenpäin, kun oma kiinnostuksen kohde löytyy, Pietikäinen kertoo.

Roihu-hankkeen myötä nuorille voidaan järjestää myös erilaisia työpajoja.

Rajan aukeamisen myötä yhteistyötä aletaan tehdä myös Haaparannan nuorisotoimen kanssa. Toiveissa olisi esimerkiksi yhteisiä esiintymisiä haaparantalaisten kanssa.

Kaikilla meistä on joku roihu ja intohimo elämässä.

Graffitit suosiossa

Nuorisokulttuuri on muuttuvaista sorttia. Auli Pietikäinen kertoo, että muutama vuosi sitten Torniossa oli paljon bändejä, mutta nyt niitä on vähemmän. Sen sijaan graffitien tekeminen on nousussa.

– Liikkuvan nuorisotyön autossa oli graffitivälineet aina mukana ja se oli iso hitti joka paikassa. Graffitin tekeminen on luovaa puuhaa ja erilaista kuin vaikkapa koulussa. Lapset ja nuoret saavat maalata useampia tunteja kerrallaan, jos haluavat, Pietikäinen kertoo.

– Tekemisen lomassa voi samalla jutella nuorten kanssa, Säkkinen jatkaa.

Roihu-hanke on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, ja siihen on saatu rahoitusta aluehallintovirastolta. Toiminta on nuorille maksutonta. Rahoituksen myötä nuoret itsekin voivat myös hakea rahallista tukea.

Koronapandemian myötä harrastukset ovat olleet jäissä monilla nuorilla ja harrastusryhmät ovat käynnistyneet hieman jähmeästi.

– Tanssiryhmämme täyttyvät yleensä hetkessä, mutta nyt tulijoita on ollut vähemmän, Auli Pietikäinen

Myös nuorisotilat ovat olleet koronan takia kiinni tai kävijämääriä on rajoitettu, mutta nuorisotyöntekijät ovat tavanneet nuoria kouluilla ja verkossa.