Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Tornion ja Haa­pa­ran­nan rajalle neu­von­ta- ja tes­taus­pis­te

Tornioon perustetaan koronaneuvonta- ja testauspiste. Koronapiste avataan Tornion ja Haaparannan väliselle rajanylityspaikalle. Tornion kaupungin mukaan tavoitteena on käynnistää neuvonta ja näytteenotto rajanylityspaikalla mahdollisimman pian. Toiminta keskitetään kahteen konttiin, joista toisessa otetaan koronanäytteitä ja toisessa annetaan koronaneuvontaa. Kontit toimitettiin rajanylityspaikalle perjantaina, ja valmistelutyöt jatkuvat viikolla 35.

Jatkossa Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan rajanylityspaikalla koronavirustestiin, mikäli heillä on oireita tai epäily koronavirustartunnasta. Näytteenoton jälkeen asiakkaille annetaan ohjeet omaehtoisesta karanteenista. Tornion kaupungin tiedotteessa luvataan, että asiakas saa testituloksen 1–2 vuorokauden päästä näytteenotosta. Tuloksesta ilmoitetaan puhelimitse. Mikäli näyte on positiivinen, karanteenimääräyksen antaa lääkäri asiakkaan omassa kotikunnassa.

Oireettomille matkustajille tarjotaan koronpisteessä vapaaehtoista, yleistä koronaneuvontaa.

Myös kaikkien koronatestiin hakeutuvien torniolaisten näytteenotto keskitetään jatkossa rajanylityspaikalla sijaitsevaan koronapisteeseen. Lisäksi koronapiste tukee ja neuvoo muiden länsirajan rajanylityspaikkojen viranomaisia ja kansalaisia koronaan liittyvissä kysymyksissä niin puhelimitse kuin chatissa.

Neuvontaa ja testausta tarjoavan koronapisteen perustaminen vilkkaalle rajanylityspaikalle Tornioon on osa sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa valtakunnallista terveysturvallisuuden edistämisen suunnitelmaa. Toiminnan tavoitteena on minimoida ulkomailta Suomeen tulevien koronavirustartuntojen määrä ja estää viruksen leviäminen väestössä.

Länsirajan osalta moniammatillista asiantuntija- ja viranomaisyhteistyötä koordinoi ja johtaa Tornion kaupunki perusturvajohtaja Leena Karjalaisen johdolla. Työryhmässä ovat edustettuna Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit, Lapin aluehallintovirasto, Lapin rajavartiosto, Länsi-Suomen merivartiosto sekä Tornion tulli.