Tornion Hel­lä­län uudelle asuin­alueel­le on ta­voit­tee­na tehdä yli sata asuntoa

Tornionjoen rannalla sijaitseva Hellälän asuinalue on tarkoitus tehdä useassa vaiheessa.
Tornionjoen rannalla sijaitseva Hellälän asuinalue on tarkoitus tehdä useassa vaiheessa.
Kuva: Saarela, Jussi

Tornion Hellälän uuden asuinalueen rakentaminen käynnistyy ensi vuoden keväänä. Alueen asuntojen ennakkomarkkinoissa havaittu hyvä kysyntä ja Lapin alueen hyvät näkymät vakuuttivat hankkeen pystyyn laittajat. 

– Halusimme aloittaa Hellälän alueen rakentamisen, koska Lapin tulevaisuuden näkymät ovat erittäin hyvät ja tälle alueelle ei ole rakennettu pitkään aikaan vastaavanlaista asuntotuotantoa, Hellälän alueen rakennuttajat, maanomistaja ja yrittäjä Erkki Hanhirova ja torniolaisen rakennusyrityksen TSV-Rakennus Oy:n yrittäjä Tuomo Svenn kertovat.

Hanhirova sanoo, että Meri-Lapin alueen teollisuuden investoinnit, Lapin kaivosinvestoinnit ja pk-yrityssektorin menestys luovat satoja uusia työpaikkoja ja niiden kerrannaisvaikutukset ovat 3–4-kertaiset, mikä luo hänen mukaansa uskoa nuoriin ja töissä käyviin tehdä päätöksiä esimerkiksi asuntokaupassa.

Hellälän alue sijaitsee Tornionjoen varressa mantereen puolella noin puolenkymmentä kilometriä kaupungin keskustasta etelään. Uudet asunnot nousevat viidentoista hehtaarin alueelle, joka oli aikoinaan uittoyhdistyksen omistuksessa. 1960-luvun lopulta lähtien alue on ollut paikallisen Hanhirovan yrittäjäsuvun hallussa.

– Tavoitteena on rakentaa yli sata asuntoa vaiheittain seuraavan 5–10 vuoden aikana kysynnän mukaan, Hanhirova toteaa.

Kohteen markkinoinnista vastaa TempNor Groupin Tomi Alapartanen. Hänen mukaansa odotukset kysynnästä ovat olleet korkeat, mutta nekin ovat ylittyneet. Ensimmäisen ennakkomarkkinointiviikon aikana varauksia tehtiin yhteensä seitsemän kappaletta.

Neljän miljoonan euron arvoinen ensimmäinen vaihe käsittää 5–6 luhtitaloa, joihin valmistuvien noin kahdenkymmenen huoneiston pinta-ala vaihtelee 53-neliöisesta kaksiosta 117,5-neliöiseen paritaloon. Ensimmäiset tällä hetkellä ennakkomarkkinoinnissa olevat 2–4 luhtitaloa valmistuvat vuonna 2021. Alueelle nousee myöhemmin lisää asuntoja kysynnän mukaan.

– Alueella voimassa oleva asemakaava mahdollistaa omakotitalojen, paritalojen, rivitalojen, luhtitalojen ja kerrostalojen rakentamisen ja myös 22-kerroksisen kylpylähotellin tekemisen. Rakennusoikeutta on useita kymmeniä tuhansia neliöitä, Hanhirova kertoo.

Jo 1990-luvulla vahvistettu asemakaava sisältää mahdollisuuden korkean kylpylähotellin rakentamiseen, koska sellaista suunniteltiin aikanaan Hellälän alueelle. 1990-luvun laman takia kylpylähotelli jäi kuitenkin toteutumatta.

Asemakaava mahdollistaa rakentamisen noin parinkymmenen metrin päähän rantaviivasta. Tulevien asukkaiden käytössä ovat alueen ranta ja yhteiset laiturit.

TSV-Rakennus Oy:n Tuomo Svenn sanoo, että Hellälän koko alueen rakentavat paikalliset tekijät. Rakennusyritys tekee betoni- ja puurakenteisten talojen elementit sisätiloissa ja kuljettaa ne sitten paikan päälle Hellällään.

Maanomistaja Erkki Hanhirova (vas.), TSV-rakennus Oy:n yrittäjä Tuomo Svenn ja TempNorin Tomi Alapartanen uskovat, että Hellälän alueen asunnoille on hyvin kysyntää.
Maanomistaja Erkki Hanhirova (vas.), TSV-rakennus Oy:n yrittäjä Tuomo Svenn ja TempNorin Tomi Alapartanen uskovat, että Hellälän alueen asunnoille on hyvin kysyntää.
Kuva: Jussi Saarela