pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tornio jul­kai­si juh­la­vuo­si­kuo­sin - Susanna Sivosen suun­nit­te­le­mas­ta kuo­sis­ta voi bon­gail­la tuttuja tor­nio­lai­sia juttuja

Juhlakuosia on esimerkiksi kauppakassin koristeena.
Juhlakuosia on esimerkiksi kauppakassin koristeena.

Tornion kaupunki julkisti Torneå 1621 -kuosin. Uniikin kaupunkikuosin on suunnitellut tilaustyönä taiteilija Susanna Sivonen. Kuosi on luotu kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se lanseerataan osana juhlavuoden valmisteluja. Tornion kaupunki täyttää 400 vuotta 12.5.2021.

Haaparantalaislähtöinen, nykyisin Oulussa asuva, tekstiilisuunnittelijana tunnetuksi tullut taiteilija Susanna Sivonen kertoo, että Torneå 1621 -kuosi on kerroksellinen tulkinta Tornion 400-vuotista maisemasta, historiasta ja kaupunkikulttuurista.

– Visuaalinen kokonaisuus sisältää niin vuodenaikojen ja kaupungin värejä kuin väylän (Tornionjoki) sekä sen varrella kerrottuja tarinoita. Torneå 1621 -kuosin suunnitteluprosessi oli taiteellisen kokoamisen lisäksi myös syvällinen kulttuuritutkimus torniolaisten historiaan; sakkokirjojen puumerkkeihin, kuninkaan pitseihin, kirkon katon kuviointiin ja unelmiin väylän yli. Mielenmaisemia Torniosta -työnimellä syntynyt kuosi on toteutettu ilahduttamaan niin paikallisia kuin vieraita, kertomaan visuaalista tarinaa ainutlaatuisesta paikasta nimeltä Tornio, Sivonen kuvailee.

Kuosi näkyy erilaisissa Tornio-tuotteissa, kuten kangaskasseissa tai lahjatavaroissa.

Osa Torneå 1621 -tuotteiden myynnistä syntyvistä tuloista ohjataan juhlavuonna lahjoituksena torniolaiselle kohteelle, jonka saavat valita torniolaiset lapset ja nuoret. Torniolaiset lapset ja nuoret voivat myös itse osallistua Torneå 1621 -tuotteiden myyntiin ja kerryttää näin esimerkiksi luokkaretkirahastojaan tai vaikkapa urheiluseuransa kisakassaa.

Tornion kulttuuripalkinnot Alapartaselle ja Piiroiselle

Elämänlaatulautakunta on päättänyt jakaa perinteiset Tornion kulttuuripalkinnot kahdelle torniolaiselle kulttuurintekijälle: Jouko Alapartaselle ja Jukka Piiroiselle. Palkinnot julkistettiin ja jaettiin Tornio-päivät online-päätapahtumassa tiistaina.

Jouko Alapartanen on torniolainen vuonna 1992 Lapin taidekoulusta valmistunut kuvataiteilija. Lisäksi hän on opiskellut klassista kuvataidetta Kotkan Repin-instituutissa. Päätoimisena kuvataiteilijana hän on toiminut jo lähes 30 vuotta. Urallaan Alapartanen on tehnyt myös

kansainvälistä jalanjälkeä esimerkiksi Tanskassa. Maalauksissaan hän tuo esille nykytaiteen ja perinteisen ilmaisun rajapinnat. Alapartasen teoksissa on usein kantaaottava näkökulma ajankohtaisiin aiheisiin. Taiteilijan työskentelyä leimaa tekninen taituruus ja syvä eläytymiskyky.

Työskentelyn lähtökohtana on ihminen kaikessa pienuudessaan luonnon edessä kurkottamassa kohti henkistä. Ihmiskuvissa Alapartasen taidokas anatomian hallinta hakee Pohjois-Suomessa

vertaistaan. Viime vuosina Jouko on työskennellyt galleriassaan Rovaniemellä, mutta viime vuonna Alapartanen palasi takaisin kotikonnuilleen Tornioon.

Torniolaissyntyinen Jukka Piiroinen tunnetaan valokuvistaan ja paikallisena jazzmusiikin vaikuttajana. Piiroinen on pitkään ollut luotsaamassa paikallista Riverside Jazz ry:tä. Hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 18 vuoden ajan sen alkuvuosina 1989-2007 ja on yhdistyksen toiminnassa edelleen aktiivisesti mukana. Vuosien varrella Riverside Jazz on tuonut pitkän rivin niin kotimaisesti kuin kansainvälisestikin tunnettuja jazzmusiikin huippuja. Piiroinen on ollut myös mukana rakentamassa Kalottjazz & Blues -festivaalia. Varsinaiselta ammatiltaan Piiroinen on luokanopettaja.

Kulttuuripalkinto voidaan myöntää Tornion kaupungin asukkaalle (syntyperäiselle tai muuttaneelle), joka tunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen/kulttuurin alalla tai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi. Kulttuuripalkinto on

samalla tunnustus ja kiitos arvokkaasta kulttuurityöstä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ansiokkaasta kulttuurityöstä palkitseminen on osoitus kulttuurin suuresta merkityksestä osana kaupungin ja kaupunkilaisten elämää. Aktiiviset kulttuurintekijät todistavat toiminnallaan, että kulttuuri eri muodoissaan on tärkeä osa Tornion kaupungin palveluja ja imagoa.

Kulttuuripalkintoja on tähän mennessä myönnetty 89 kappaletta. Palkinnoista 21 on myönnetty yhteisölle tai ryhmälle. Palkittavia valittaessa on otettu kattavasti huomioon eri taiteenalat ja ikäryhmät. Palkintoja saaneet ovat edustaneet musiikkia, teatteria, kuva-, valokuva-, tanssi- tai

elokuvataidetta sekä kirjallisuutta, kotiseututyötä tai muita taiteenaloja. Palkintojen saajat ovat olleet pääosin paikkakunnalta. Myös muualla asuville on muutaman kerran myönnetty Tornion kulttuuripalkinto.