Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Toivo yl­lä­pi­tää elämää

Päihderiippuvuus ja mielenterveyshäiriöt kulkevat usein käsi kädessä, eivätkä ne ole luonteen heikkoutta tai ihmisen oma vika, saati oma valinta. Kyse on sairaudesta – ja sairastua voi meistä jokainen.

Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana on ”Käsi kädessä: Päihde- ja mielenterveystyö”. Teeman avulla halutaan muistuttaa, että päihde- ja mielenterveysongelmat kietoutuvat monesti yhteen, mutta silti asiakas tai potilas usein saa apua ja hoitoa vain toiseen, kun viimein hoitoon pääsee.

On tärkeää, että päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivä saa apua silloin, kun hän on valmis sitä vastaanottamaan ja sitä hakee. Avun tulee olla kokonaisvaltaista, jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaista ja sisältää asioita, jotka häntä hyödyttävät.

Usein tarvitaan lääkehoitoa, mutta tarvitaan myös ammattilaisia, joilla on oikea asenne työhönsä sekä ehdottomasti myös todelliset mahdollisuudet – aikaa sekä riittävät resurssit ja puitteet tehdä työnsä hyvin.

Palvelujärjestelmä ammattilaisineen, edes hyvin toimiessaan, ei yksin riitä. Usein tarvitaan myös vertaisia, joilla on samantapaisia kokemuksia jaettavanaan ja joiden tarinat ylläpitävät toivoa paremmasta.

Lisäksi tarvitaan meitä jokaista. Tarvitaan tietoa kyseisistä sairauksista sekä ymmärrystä ja empatiaa sairastuneita kohtaan. Tietoa on saatavilla. Omaan asenteeseen voi vaikuttaa. Muistaa kannattaa sekin, että sairaus voi osua myös omalle kohdalle.

Päihde- ja mielenterveysasiat ovat kaikkien asia. Aina kun ihminen hakee ja pyytää apua, se on merkki toivosta parempaan. Ja toivo on elämää ylläpitävä voima.

Kirjoittaja toimii viestinnän asiantuntijana A-Kiltojen Liitto ry:ssä.