
Samanlaiset valkoiset hautakivet seisovat viivasuorissa riveissä. Maisema Arlingtonin sotilashautausmaalla Yhdysvalloissa on kuin amerikkalaisesta elokuvasta.
Riveissä lepää sotilaista kaikista Yhdysvaltojen käymistä sodista. Hautakiviä nousee kaiken aikaa lisää. Tiistaina Arlingtonissa vietettiin 27 hautajaiset.
Tiistaina muistomerkin ympärillä oli odottava tunnelma: tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli saapumassa laskemaan seppeleen Tuntemattoman sotilaan haudalle. Odottava yleisö oli niin hiljaa, että sotilaan kengänkantojen kopinan saattoi kuulla selvästi.
Tuntemattoman sotilaan hauta sijaitsee kukkulan huipulla, josta on näkymä Washingtoniin. Kaupunkimaisemasta erottuu korkealle kohoava Washington-monumentti. Seppeleen lasku on nähty maiden johtajien valtiovierailuilla useasti.
Sotilaat seisoivat muodostelmassa, ja ajoittain ilmassa kaikuivat englanninkieliset käskyt. Kaupunkimaiseman ylle laskeutui lentokone. Samaan aikaan presidentti Niinistö saapui poliisiautojen saattelemana paikalle.
Niinistön saapuessa muistomerkin eteen sotilaat alkoivat soittaa Maamme-laulua. Lämmin keli oli yhdelle heistä liikaa. Pyörtynyt sotilas korvattiin niin nopeasti, etteivät kaikki edes huomanneet tapahtumaa.
Virginian osavaltiossa sijaitsevalla hautausmaalla lämpötila hipoi jo ennen puoltapäivää 30 astetta. Presidentti Niinistö laski haudalle sinivalkoisin kukkasin ja nauhoin koristellun seppeleen.
Sotasankarin kuljettajana itse Elvis
Hautausmaalla lepää myös kaksi suomalaista, Lauri Törni ja Olavi Alakulppi, joka on suurelle yleisölle tuntemattomampi – huolimatta siitä, että kyseessä on maailmanmestari ja Yhdysvaltojen armeijan upseeri.
Rovaniemellä syntynyt Alakulppi voitti MM-kultaa 10 kilometrin viestissä Puolan Zakopanessa vuonna 1939. Myöhemmin hänestä tuli Yhdysvaltain hiihtomestari, joka edusti arvokilpailuissa kerran myös uutta asuinmaataan
Sodan jälkeen Alakulppi pidätettiin epäiltynä asekätkennästä, mutta pakeni vankilasta teeskennellyn hammaskivun turvin.
Alakulppi pakeni perheensä kanssa Yhdysvaltoihin ja loi menestyksekkään sotilasuran. Hän palveli esimerkiksi Korean sodassa. Useat lähteet kertovat, että Länsi-Saksan NATO-tukikohdassa toimiessaan Alakulpin autonkuljettajana olisi istunut nuori Elvis Presley, joka suoritti tuolloin varusmiespalvelusta.
Tapahtumaa kuvailtiin koskettavaksi
Lauri Törni saavutti kolmen maan armeijassa kapteenin arvon. Suomen ja Yhdysvaltojen armeijoiden lisäksi hän palveli Saksan SS-joukoissa. Myöhemmin Suomessa Törni tuomittiin maanpetoksesta.
Silloinen presidentti Paasikivi armahti Törnin ehdonalaiseen, minkä seurauksena Törni sai hakea passia ja poistua maasta. Monen mutkan kautta Törni rantautui Yhdysvaltoihin ja värväytyi maan asevoimiin. Sen jälkeen hänet tunnettiin amerikkalaisemmin Larry Thorne -nimellä.
Törnin elämä päättyi traagisesti helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa vuonna 1965. Kuolemansa jälkeen Törni ylennettiin Yhdysvalloissa majuriksi. Vuosikymmenten ajan Törnin ruumis pysyi piilossa, kunnes vuonna 1998 onnettomuuspaikka löytyi ja yksi uhreista tunnistettiin hampaiden perusteella Törniksi.
Historia on Arlingtonin hautausmaalla vahvasti läsnä. Niinistö poistui haudalta sotilaiden saattelemana. Hiljaisessa tunnelmassa joku kuvaili tilannetta koskettavaksi.
Keskiviikkona Niinistö tapaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa.
Oikaisu 3.10. klo 19: Arlingtonin sotilashautausmaalle on haudattu myös muita suomalaisia kuin jutussa mainitut kaksi tunnettua Mannerheim-ristin ritaria.
Arlingtonin sotilashautausmaa
Arlingtonin sotilashautausmaa sijaitsee Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin läheisyydessä.
Valtavan hautausmaan läheisyydessä sijaitsee useita tunnettuja nähtävyyksiä.
Yksi niistä on Potomac-joen toisella puolella, parin kilometrin päässä Arlingtonista sijaitseva Abraham Lincolnin muistomerkki.
Martin Luther King piti muistomerkin portailla vuonna 1963 kuuluisan puheensa, joka alkoi sanoin ”Minulla on unelma”.
Kenties tunnetuin Arlingtonin hautausmaan maamerkki on Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn hauta, jolla palaa ikuinen tuli. Samalle paikalle vuonna 1963 murhatun Kennedyn kanssa on haudattu myös muita Kennedyn perheen jäseniä.
Kennedyjen hautapaikka on korkealla kukkulalla, josta he katsovat Washingtoniin päin.
Sotasankareiden joukossa lepää myös kaksi suomalaista Mannerheim-ristin ritaria Lauri Törni ja Olavi Alakulppi.
Myös muita suomalaisia on haudattu Arlingtonin hautausmaalle. Arlingtonin hautausmaan verkkosivun mukaan alueelle on haudattu yli 400 000 ihmistä.