Kolumni

Toimittajalta: Turismi työllistää – myös pelastajia


Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Viikko sitten vierailin ensimmäistä kertaa elämässäni paloasemalla. Valtakunnallinen, lapsiperheille suunnattu Päivä paloasemalla -tapahtuma avasi ovet meidänkin perheelle hälytysajoneuvojen tarunhohtoiseen maailmaan.

Ryhmä hau -piirrossarjasta tutuksi tullut vinssi sekä mönkijän ja moottorikelkan risteytykseltä näyttävä maastoajoneuvo tekivät kohta kolmevuotiaaseen lähtemättömän vaikutuksen. Puoliso puolestaan ihaili ajoneuvoihin pakattujen varusteiden ja työkalujen täydellistä järjestystä.

Kuuma mehu, makkara ja kahvi lämmittivät loskakelissä ja tunnelmaa loi VPK:n soittokunnan esittämä reipashenkinen puhallinmusiikki. Liekkejäkin sammutettiin näytösluontoisesti.

Lapsille kuitenkin suurin kohokohta oli, kun yksi ajoneuvoista lähti kesken kaiken hälytystehtävään, valot vilkkuen ja pillit soiden.

Hieno tapahtuma tarjosi elämyksiä lapsille, mutta toi pelastuslaitoksen toimintaa lähemmäksi myös meitä aikuisia. Kun tulipalo tai onnettomuus ei ole osunut omalle kohdalle, on palokuntien työ tuttua lähinnä uutisista – ja ohikiitävistä hälytysajoneuvoista. Jo esillä oleva kalusto toi esiin, että pelastustyö on paljon muutakin kuin liekkien taltuttamista.

Alkuviikosta silmiin osuikin uutinen Lapin pelastuslaitoksesta. Säästöjä on tehty niin, että kipuraja alkaa olla lähellä.

Matkailun kasvusta on seurauksensa muillekin kuin hotelleille, ravintoloille ja ohjelmapalveluyrityksille. Pelastuslaitoksella se on lisännyt työmäärää.

Kun palokuntien työntäyteisin kausi sijoittui ennen kesään, on hälytystehtäviä nykyään eniten maalis-, joulu- ja tammikuussa. Suomalaisia matkailijoita pelastetaan retkeily- ja hiihtomaastoista, kauempaa tulleita turisteja tyypillisimmin liikenteestä, jossa talvikeli aiheuttaa yllätyksiä.

Haastava yhtälö ei ole poistumassa, vaan vinsseillä ja maastoajoneuvoilla pitää kiirettä tänäkin talvena. Tilastojen valossa kuluva vuosi on tuomassa Lapin majoitusliikkeisiin jälleen ennätysmäärän yöpyjiä, lokakuussa kasvu oli kymmenen prosenttia vuodentakaisesta.