Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Suos­tu­mus avaa ovet hyvälle sek­sil­le

-

Onneksi seksin ei tarvitse olla sellaista kuin elokuvissa.

Minun ei pidä osata katsoa ketään merkitsevästi silmiin, osata koskea heti juuri sillä tavalla, joka saa toisen kiihottumaan eikä minun tarvitse harrastaa aina samanlaista seksiä.

Voin kysyä, pyytää lupaa tutustua ja keskustella omista ja toisen mielihaluista. Siinä piilee suostumuksen kaunein puoli: osapuolten rajat tulevat selviksi eikä niitä rikota.

Uudet seksuaalirikoslait tulivat voimaan vuoden alussa. Laissa raiskaus määritellään nyt suostumuksen kautta.

Se, joka on sukupuoliyhteydessä toisen kanssa ilman suostumusta, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen yhdestä kuuteen vuotta.

Suostumusta ei ole, jos toinen osapuoli ei sitä sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaise.

Suostumusta ei ole, jos toinen pakotetaan sukupuoliyhteyteen väkivalloin tai uhkaillen.

Suostumusta ei ole, jos toinen ei voi ilmaista tahtoaan tiedottomuutensa, sairautensa, vammaisuutensa, pelkotilansa, voimakkaan päihtymistilansa, heikentyneen tajunnantilansa, tilanteen äkillisyyden, erityisen valta-aseman väärinkäytön tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi.

Tiivistetysti: ei saa koskea ilman lupaa.

Ei pidä olettaa, että oma kumppani on valmis mihin tahansa. Itselle tuntemattoman ihmisen kanssa ei pidä olettaa mitään.

Suostumus suojaa ja on jokaisen oikeus.

Tuppisuinen penetraatio on yksi tapa harrastaa seksiä, mutta meistä jokaisen on opittava hankkimaan suostumus kaikenlaisiin seksuaalisiin tekoihin. Kun teot eivät ole vastapuolelle vapaaehtoisia, astutaan lain tuolle puolen.

Ei pidä olettaa, että oma kumppani on valmis mihin tahansa. Itselle tuntemattoman ihmisen kanssa ei pidä olettaa mitään. Voi vain kysyä.

Seksi on nautintoa ja vuorovaikutusta. Uskon, että suostumuskeskustelut ennen kaikkea luovat tunnelmaa eivätkä latista sitä. Se antaa tilan kokeiluille ja oman seksuaalisuuden tutkimiselle.

Mistä tykkäät? Voidaanko pussailla? Saanko koskea sinua? Mitä jos kokeiltaisiin tällaista? Tykkäätkö siitä, kun...?

PS. 

Eduskunta hyväksyi uuden translain viime viikolla. Yhteistä sillä ja voimaan tulleilla seksuaalirikoslaeilla on se, että ne vahvistavat ja pyrkivät suojaamaan ihmisten itsemääräämisoikeutta. Ihmisoikeuksia edistävää teemaa tulisi jatkaa yhden lakihankkeen kohdalla: saamelaiskäräjälain käsittely eduskunnassa on vielä edessä. Saamelaiset kaipaavat nyt kipeästi tukea lain läpimenemiseksi.