Kolumni

Toimittajalta: Se ei ollutkaan Ounasvaara

Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Helmikuun Menestyvä Rovaniemi -liitteeseen päätimme tehdä jutun rovaniemeläisten lempipaikoista. Totesimme, että täällä on mieluisia ja mukavia paikkoja yllin kyllin, joten kuusi rovaniemeläistä kertokoon mielikohteensa!

Aihe oli ihana, mutta silti meinasi pientä ammatillista flunssaa pukata: mitäs sitten teen, jos kaikki vastaavat, että Ounasvaara. Maalailin mielessäni yksipuolista kuvakavalkadia, johon saisi vaihtelua korkeintaan sillä, että haastateltavat kuvataan eri puolilla vaaraa. Onhan noita paikkoja; hiihtokeskus, luontopolku, näkötorni, pari laavua, ladut, pyöräpolut, komeita soita, Juhannuskalliot ja Tottorakka.

Huoli oli täysin turha.


"Muutama listasi Ounasvaaran suosikkikohteidensa joukkoon, mutta aina joku muu paikka oli vielä mieluisampi."

Esimerkiksi kestävyyslajien veteraaniurheilijana tunnettu Oiva Lukkari kertoi harjoittelevansa paljon Ounasvaaralla. Ykköspaikka löytyi kuitenkin kerkeäväisen miehen muiden harrastusten parista. Lempipaikastaan Lukkari kertoo löytäneensä runsain mitoin niitä asioita, joiden perässä on ikänsä metsässä harpponut – eli esimerkiksi kultaa, kuparia ja puolukoita.

Upeista valokuvistaan monelle tuttu visualisti Arttu Nieminen puolestaan on löytänyt lempipaikkansa valtavien betonimassojen ääreltä.

Luonto siellä kyllä puhuttelee, mutta ei aivan siihen tapaan, miten luonnon ääntä on totuttu kuuntelemaan. Kaiken lisäksi Nieminen kuvaili lempipaikkaansa sellaisin sanankääntein, että tunnetilat tuntuivat vyöryvän päälleni jo haastattelua tehdessäni.

Viime vuonna lempipaikkansa sai nimetä myös moni muu, sillä Lapin maakuntamuseo kysyi kaupunkilaisten mielikohteista Wanhoilla markkinoilla ja Sahanperän savotassa.

Vastauksista yksi oli ylitse muiden: oma koti. Sen valitsi lempipaikakseen myös yksi meidän haastateltavistamme. Hänen ammattinsa huomioiden valinta on kyllä erittäin perusteltu.

Kaupunkiympäristöstä maakuntamuseon kyselyn suosikiksi nousi tietysti Ounasvaara.

Perässä seurasivat muut luonnonläheiset kohteet eli Kirkkolammen ranta, Kemijoen rannat keskustan siltojen välissä, Sairaalanniemi ja Arktikumin rannan puistot.