Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­men päät­tä­jil­lä edessä totinen työmaa – pik­ku­jou­lu­pu­heet eivät sovi val­tuus­toon


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen tarkastuslautakunnan arviointikertomus kaupungin viime vuodesta on kylmäävää luettavaa. Lautakunta on löytänyt etenkin kaupunginhallituksen toiminnasta niin paljon huomauttamista, että sen mielestä on aiheellista kysyä, onko kaupunginhallitus toimintakykyinen.

Arviointikertomuksessa kaupunginhallitusta ripitetään muun muassa siitä, että sen toimenpiteet kaupungin talouden tasapainottamiseksi ovat jääneet ideoiden asteelle. Talousarviomuutoksiksi ne eivät ole edenneet.

Yhdeksi tärkeäksi säästötoimeksi kaupunginhallitus on nimennyt organisaatiouudistuksen, joka nyt on viety läpi. Ei ole kuitenkaan laskettu, säästääkö uudistus tosiasiallisesti rahaa.

Kaupunginhallitus saa moitteita myös poukkoilevasta ja yllätyksellisestä päätöksenteostaan. Se on päättänyt merkittäviäkin asioita pohjaesityksestä poikkeavalla tavalla palauttamatta niitä uuteen valmisteluun. Näin päätöksien juridisia tai taloudellisia vaikutuksia ei ole aina selvitetty ennalta.

Rovaniemen talouden alamäki on ollut tiedossa jo vuosia. Vuonna 2018 päättäjät asettivat tavoitteeksi, että kaupungin talous saadaan tasapainoon vuoteen 2021 mennessä yhteensä 50 miljoonan euron säästöillä. Puhuttiin toiminnan ja talouden uudistamisohjelmasta, joka ei kuitenkaan ole konkretisoitunut.

Kevään koronaepidemia vain pahensi Rovaniemen tilannetta. Ei ole liioiteltua sanoa, että Rovaniemi on kriisissä.

"Puhe olisi ehkä naurattanut Rovaniemen kokoomuksen pikkujouluissa, mutta valtuustossa esitettynä se väheksyi äänestäjiä."

Kaupunginvaltuusto käsitteli arviointikertomusta ja viime vuoden tilinpäätöstä kokouksessaan viime viikon maanantaina. Jokaiselle valtuutetulle tuli viimeistään silloin selväksi, minkälaiseen suohon Rovaniemi on vajonnut.

Kokouksen asiat olivat niin vakavia kuin ne kunnallisessa päätöksenteossa voivat olla. Tämänkin takia on vaikea ymmärtää, kuinka kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitäneen Petteri Pohjan harkintakyky saattoi pettää niin pahasti.

Satiiriseksi luonnehtimassaan puheessa Pohja irvaili muiden puolueiden kustannuksella, mutta oli toki siinä suhteessa tasapuolinen, että pilkkasi myös omaa puoluettaan. Puhe olisi ehkä naurattanut Rovaniemen kokoomuksen pikkujouluissa, mutta valtuustossa esitettynä se väheksyi äänestäjiä.

Pohja on jälkikäteen pahoitellut puhettaan, ja hyvä niin. Satiiri kannattaa jättää Jari Tervon tapaisille kirjailijoille, jotka sen taitavat.

Kaupunginhallituksella ja -valtuustolla on nyt edessä totinen työmaa, kun ne yrittävät uuden kaupunginjohtajan rinnalla etsiä keinoja talouden alamäen pysäyttämiseksi. Kun suunnitellut taksojen korotukset ja palveluiden leikkaukset toteutuvat, saattavat kaupunkilaisillakin olla vitsit vähissä.