Kolumni

Toimittajalta: Rovaniemellä historiantaju hukassa

Leena talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen kaupunki perustettiin 1. tammikuuta 1960, joten kaupunki täyttää ensi vuoden alussa 60 vuotta. On mielenkiintoista nähdä, miten kaupunki tällä kertaa suhtautuu pyöreisiin vuosiinsa.

Kymmenen vuotta sitten kaupunki halusi ohittaa 50-vuotispäivänsä kaikessa hiljaisuudessa. Syntymäpäivää ei haluttu huomioida mitenkään edes perinteisten Rovaniemi-päivien yhteydessä.

Syynä oli se, että kaupunki ja maalaiskunta olivat yhdistyneet vuonna 2006, jolloin oli hallinnollisesti syntynyt uusi Rovaniemen kaupunki. Rovaniemi ei siis ollutkaan 50-vuotias vaan 4-vuotias, päättäjät selittivät.

Selitys oli tietysti naurettava. Sen taustalla vaikutti pelko siitä, että vanhan kaupungin juhlinta saattaisi suututtaa entisiä maalaiskuntalaisia ja vaikeuttaa uuden yhdistyneen kaupungin päätöksentekoa.

Päättäjien tulkinnasta nousi pienimuotoinen kohu. Sen seurauksena Rovaniemeä päätettiin sittenkin muistaa seminaarilla, joka järjestettiin viime hetkellä Rovaniemi-päivien yhteyteen.

"Rovaniemi ei siis ollutkaan 50-vuotias vaan 4-vuotias, päättäjät selittivät."


Rovaniemeläisillä yhdistyksillä historiantajua on onneksi enemmän kuin kaupungin päättäjillä. Rovaniemen Wanhat Markkinat juhli 50-vuotiasta Rovaniemeä kymmenen vuotta sitten ja juhlii kaupungin pyöreitä vuosia taas ensi kesänä.

Asukasyhdistykset ja kulttuuriväki ovat puolestaan järjestäneet tapahtumia muun muassa Sairaalanniemessä ja Rovaniemen vanhalla rautatieasemalla. Näiden kohteiden historiaa avaavat tilaisuudet ovat vetäneet runsaasti väkeä.

Asema täytti tällä viikolla peräti 110 vuotta, mutta tätäkään merkkipaalua ei olisi huomiotu ilman yhdistysten perjantaina järjestämää juhlaa. Siinä juhlittiin arvokasta rakennusta, joka on kuin ihmeen kaupalla säästynyt sekä sodan tuhoilta että myöhemmältä hävitykseltä.

Olisiko myös matkailukaupunki Rovaniemen ollut aiheellista muistaa asemaa ja rautatieyhteyttä, jonka rakentaminen viime vuosisadan alussa mahdollisti matkailun kehittymisen ja Rovaniemen koko elinkeinoelämän kasvun?

Rovaniemi on parasta aikaa uudistamassa kaupunkibrändiään. Projektin kantavana teemana on, että siinä Rovaniemen 'historiaa ja tulevaisuutta' halutaan tulkita moniaistisesti.

Brändityö historiallisine näkökulmineen on herättänyt arvostelua ja närkästystäkin, sillä kaupunki ei päätöksenteossaan tunnu paljonkaan arvostavan tai huomioivan Rovaniemen historiaa. Historiasta ei ole Rovaniemellä iloa, ellei sitä voida laittaa rahoiksi.

Sanat ja teot ovat siis vahvassa ristiriidassa keskenään. Tämä on Rovaniemen brändityön kannalta kiusallinen fakta.