Kolumni: Taide on lää­ket­tä moneen pulmaan

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­mel­lä ei ole ur­hei­lu­san­ka­ria, mutta onneksi meillä on Tuiskun Antti

Veitikantien entisen Siwan seinään pitäisi kiinnittää muistolaatta, johon on kaiverrettu teksti "Tässä talossa toimi Antti Tuiskun Siwa."


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

”Ihan popparin oloinen jäbä”, kommentoi yksi tuomareista, kun rovaniemeläinen Antti Tuisku osallistui vuonna 2003 Idolsin koelauluihin. Tuisku oli silloin 19-vuotias lukiolainen, joka työskenteli Veitikantien Siwan kassalla ja haaveili laulajan urasta. Kukaan tuskin aavisti, kuinka kova poppari Tuiskusta tulisikaan.

Tuisku on tehnyt musiikkia vuodesta 2004, ja hänen sinnikkyydestään ja uusiutumiskyvystään kertoo, että ura nousi nykyiseen loistoonsa vasta vuonna 2015 ilmestyneen En kommentoi -levyn myötä. Nyt Tuiskusta voidaan jo puhua ilmiönä.

Kun Tuisku viime vuoden lopulla ilmoitti konsertoivansa elokuussa 2020 Helsingin Olympiastadionilla, konsertti varattiin loppuun muutamassa minuutissa ja pian tehtiin päätös lisäkonsertista. Tuiskulle ei ole naureskeltu, kun hän on luvannut tuoda stadionille maailmanluokan show’n, joka ei kalpene Madonnan tai Michael Jacksonin rinnalla.

Myös Tuiskun tuorein levy Valittu kansa on ollut Tapaus isolla t:llä. Kriitikot ovat luonnehtineet levyä nerokkaaksi, ja viimeistään se on nostanut Tuiskun ”popin kuninkaalliseksi”.

Tuiskun suosioon nähden ei ollut kovin suuri yllätys, että hänet valittiin Vuosikymmenen rovaniemeläiseksi Uusi Rovaniemi -lehden ja Sampokeskuksen järjestämässä yleisöäänestyksessä. Tuisku keräsi yli puolet äänistä.

Musiikki tai tähteys eivät olisi kuitenkaan sinänsä riittäneet siivittämään Tuiskua voittoon. Äänestäjien perusteluista voi nimittäin lukea, että he ovat antaneet pisteensä ennen kaikkea Tuiskun persoonalle.

Tuiskua pidetään aitona ja teeskentelemättömänä ”meidän Anttina”, joka levittää positiivista energiaa. Hän uskaltaa olla oma itsensä ja on siksi hyvä roolimalli nuorille.

Esikuvaksi Tuisku sopii sikälikin, että hän on tehnyt kovaa työtä menestyksensä eteen. Hän ei ole myöskään unohtanut juuriaan, ja rovaniemeläisten mieltä lämmittää, että Rovaniemi kuuluu edelleen Tuiskun puheesta.

Ehdotan, että talon seinään kiinnitetään muistolaatta, johon kaiverretaan teksti: ”Tässä talossa toimi Antti Tuiskun Siwa.”

Rovaniemellä ei ole ollut pitkään aikaan urheilusankaria, jota voisi ylpeästi ja lämmöllä pitää kaupungin omana poikana tai tyttönä. Onneksi meillä on Tuiskun Antti.

Tuiskussa on hyvinkin ainesta sankariksi. Hän on selvinnyt vaikeuksien kautta voittoon, eikä menestys ole silti noussut hattuun. Hän toteuttaa määrätietoisesti omia visioitaan eikä mieti, mitä muut niistä ajattelevat. Hän ei nöyristele, mutta osaa silti arvostaa muita ihmisiä.

Rovaniemi on muistanut euroviisuvoittajaa Lordinaukiolla, ja myös kirjailija Jari Tervo on saanut aukion Korkalovaaran koulun pihalle. Olisiko nyt aika huomioida myös Antti Tuiskun menestys ja sen Rovaniemelle tuoma myönteinen julkisuus?

Veitikantien Siwaa ei enää ole, mutta talo sentään on pystyssä. Ehdotan, että talon seinään kiinnitetään muistolaatta, johon kaiverretaan teksti: ”Tässä talossa toimi Antti Tuiskun Siwa.”