Kolumni

Toimittajalta: Postia muuttuvassa maailmassa

Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Toimitimme pakettisi joulun ajan noutopisteeseen Posti, Yrityspiste, sillä alkuperäinen noutopiste on täynnä.”

Viikko sitten puhelimeen piippasi viesti, joka ohjasi noutamaan paketin osoitteesta Postikatu 1.

Ja pian viestejä tuli toinenkin. Sekä pakettiautomaattiin, että Pohjolankadun R-kioskiin lähetetyt paketit tulikin noutaa paikasta, jossa Posti palveli vuoteen 2011.

Sieltä Posti muutti kauppakeskus Revontuleen, vastalauseiden saattelemana.

Kukapa olisi tuolloin arvannut, että alle 10 vuoden kuluttua keskustan ainoa posti toimii R-kioskissa.

Työpäivän jälkeen poikkesin hakemaan postipaketit. En ollut ainoa, Postikatu 1:n ovelle hakeutui ihmisiä tasaisena virtana.


Suurin osa ikkunoista oli pimeinä, joten moni tarttui ovenripaan hieman hämmentyneenä: Täälläkö se noutopiste todella on?


Ja siellähän se oli: opaste johdatti pop up -noutopisteelle eli käytävään nostetulle pöydälle, jonka takana päivysti kaksi asiakaspalvelijaa. Jonottaessa ehdin huomata, että pöydän taakse ripustetut verhot oli kiinnitetty nastoilla, eikä niitä ollut silitetty. Verhojen takaa näkyi hyllyjä täynnä paketteja. Jono veti ripeästi ja pöydällä oli tarjolla suklaakonvehteja. Huomasin että asiointi väliaikaistilassa oli jopa miellyttävämpää kuin kioskin ahtaudessa. Vanhassa postitalossa tuntui jotenkin kodikkaalta.

Oi niitä aikoja, huomasin ajattelevani.

Maailma on muuttunut niistä ajoista, kun Postikatu 1:ssä avautui konttori pitkän vastaanottotiskin ja useiden virkailijoiden voimin. Kirjeposti alkaa käydä harvinaiseksi, mutta verkkokauppa käy ennätystahtia.

Toimipaikkojen sulkeminen lienee vain jäävuoren huippu Postissa tapahtuneesta myllerryksestä, josta työntekijätkin ovat saaneet osansa. Tavanomaisen jouluruuhkan lisäksi Postissa puretaan nyt lakon jälkeistä lähetyssumaa.

Viikko sitten Uuden Rovaniemen lukijat kokivat pettymyksen, kun lehteä ei kuulunut eikä näkynyt. Syy tälle oli matkan varrelle kadonnut lehtikuljetus. Yli 30 000 hukkunutta lehteä löytyivät maanantaina mystisesti Rovaniemen terminaalista, jo armotta vanhentuneina.

Postilakon jälkiaallot löivät politiikan huipulle saakka. Yllättäen Suomi sai ensimmäisen naispuolisen pääministerinsä, vieläpä kaikkien aikojen nuorimman.

Nimitys nosti Suomen hetkeksi kansainväliseen valokeilaan. Monessa maassa nuori naispääministeri on vielä aidosti epätodennäköinen yhtälö ja näin uutiskynnyksen ylittävä ilmiö.

Onneksi maailma muuttuu myös parempaan suuntaan.