somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Onnea, Lapin lapset! – Maail­man­luo­kan ani­maa­tios­sa on tuttuja mai­se­mia

Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Kirjoittaja on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Tällä viikolla Los Angelesissa on ollut isot prinsessajuhlat. Niihin on matkustettu Rovaniemeltäkin.

Kyse on maailman kenties suosituimman animaation, Disneyn Frozen-elokuvan kakkososan valmistumisesta. Tuotantoryhmä on juhlinut projektin päättymistä ja viettänyt elokuvan maailmanensi-iltaa.

Elokuvateattereihin Frozen II tulee Yhdysvalloissa muutaman viikon kuluttua ja Suomessa joulunpyhinä.

Suomen-markkinoille elokuva tuodaan paitsi suomeksi myös pohjoissaameksi.

Muutenkin Disneyltä liikenee huomiota tälle perälle. Ensimmäinen Frozen-elokuva sai pyyhkeitä saamelaiskulttuurin kaupallisesta hyödyntämisestä ja siitä, että se esittää pohjoisen Euroopan oloja sellaisina kuin elokuvantekijöiden mielikuvat Jäämeren rannoilta sattuivat olemaan.

Nyt kaikki on toisin. Muutama vuosi sitten alkoi liikkua huhu, että Disneyn edustajat olivat käyneet tutustumassa Lappiin ja saamelaiskulttuuriin. Siitä kuultuaan rovaniemeläinen Piia Nuorgam sai idean: ehdotetaan Disneylle yhteistyötä.

Nuorgamilla oli asiaan paljon kosketuspintaa. Hän on tutkinut Lapin yliopistossa alkuperäiskansojen kulttuurisia oikeuksia. Lisäksi hän on kahden Frozen-fanin äiti.

Elokuvajätti tarttui tarjoukseen. Sen perusteella, mitä yhteistyöryhmässä mukana olleet edustajat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ovat kertoneet, yhteistyö on ollut hyvää.

Pitää tietysti muistaa, että yhteistyöstä huolimatta kyse on Disneyn tuotannosta ja lopputulos on sellainen kuin elokuvantekijät ovat halunneet. Asiantuntijoiden apua on kuitenkin otettu herkällä korvalla vastaan.

Lappilaisille lapsille on luvassa nyt jotakin aivan ainutlaatuista. He pääsevät katsomaan maailmanluokan elokuvaa, jossa ympäristö on omasta arjesta tuttua.

Trailereiden ja mainoskuvien perusteella Frozen II -elokuvassa jääprinsessat Elsa ja Anna seikkailevat keskellä Lapin ruskaa. Kivet, varvikko, männyt, koivut ja pihlajat näyttävät siltä, ettei animaationpiirtäjä ole keksinyt niitä päästään. Erityisesti minua ilahduttaa kuvissa horsmaniitty. Ajatella, sellainen meille tuttu arkimaisema on päässyt mukaan!

Jo edellinen Frozen-elokuva sykähdytti, kun Lapin lapset saivat elää keskellä prinsessaympäristöä vaikkapa päiväkodin pihalla: oli lunta ja jäätä ja niiden myötä upeat leikit.

Hienoa on sekin, että kaupallisen yhteistyön myötä Lego-paketista ja muista leluista voi löytää poron, joka näyttää enemmän porolta kuin kauriilta tai hevoselta.


Katso elokuvan traileri 2 tästä: