Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Myös lapset tar­vit­se­vat nyt eri­tyis­tä suo­je­lua, sillä koti ei ole kai­kil­le lap­sil­le tur­val­li­nen paikka

Koronaan liittyvät toimet voivat jopa vaarantaa useiden lasten ja nuorten turvallisuuden, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Viime maanantaina lähdin iltalenkille sekavin mielin. Hallitus oli juuri ilmoittanut, että Suomessa otetaan käyttöön poikkeuslaki koronaepidemian takia. Tilanne tuntui epätodelliselta ja ahdistavalta.

Ulos mennessäni rappukäytävän ilmoitustaululta osui silmiin ruutupaperille kirjoitettu viesti: "Hei naapuri! Oletko vanhus tai muuhun riskiryhmään kuuluva? Jos et pääse/uskalla kauppaan/apteekkiin, voin käydä puolestasi. Soita!"

Viestin lukeminen kevensi oloani. Tajusin, että epätavallinen tilanne voi nostaa esiin ihmisten parhaita ominaisuuksia eli yhteisöllisyyttä ja auttamisen halua. Niiden avulla tästäkin kriisistä selvitään.

"Haavoittuvassa asemassa ovat etenkin ne lapset, joiden perheissä on päihteidenkäyttöä, mielenterveyden ongelmia tai väkivaltaa."

Viikon mittaan huolenpitoa on osoitettu monella tavalla varsinkin ikäihmisiä ja muita riskiryhmiin kuuluvia kohtaan. Tämä on ymmärrettävää, sillä eniten suojelua tarvitsevat ne, joille sairastuminen olisi suurin uhka.

Perusterveille lapsille ja nuorille korona ei ole nykytietojen mukaan niin vaarallinen kuin ikäihmisille. Silti korona heittää varjonsa myös lasten ja nuorten elämään. Koronaan liittyvät toimet voivat jopa vaarantaa useiden lasten ja nuorten turvallisuuden, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Tällä Pekkarinen viittaa siihen, että kun koulut on suljettu kokonaan ja päiväkoditkin osittain, lapset viettävät kaiket päivät kotonaan. Kaikille lapsille koti ei  kuitenkaan ole paras eikä turvallisin paikka maailmassa.

Haavoittuvassa asemassa ovat etenkin ne lapset, joiden perheissä on päihteidenkäyttöä, mielenterveyden ongelmia tai väkivaltaa. Koulujen ja päiväkotien sulkeuduttua lapset menettävät ehkä sen ainoan turvallisen aikuiskontaktinsa, joka on ollut jossain määrin perillä perheen tilanteesta ja lapsen voinnista.

Korona seurauksineen voi tuoda uusia haasteita myös ns. tavallisiin perheisiin. Pienimmillään on kyse siitä, että perheenjäsenten pitää käydä koulua ja tehdä etätöitä saman pöydän ääressä. Rahaan liittyvät ongelmat ovatkin sitten paljon suurempia. Korona voi viedä perheeltä toimeentulon ja romuttaa talouden pitkäksi aikaa.

Kunnissa varmasti tiedostetaan, millaisia riskejä sisältyy siihen, että perheiden elämä keskittyy nyt pääosin neljän seinän sisälle. Uskon, että Rovaniemelläkin pyritään löytämään uusia keinoja perheiden auttamiseksi ja vaikeassa tilanteessa elävien lasten ja nuorten tavoittamiseksi.

Silti myös meidän muiden pitää ottaa vastuuta lasten ja nuorten suojelemisesta, sillä he harvoin osaavat itse pyytää apua.

Jos sinulla herää huoli lapsesta, älä emmi liian kauan, vaan ota yhteyttä lastensuojeluviranomaiseen. Kiireellisessä tilanteessa voit soittaa Rovaniemen kaupungin sosiaalipäivystyksen numeroon 040 726 6965. Kiireettömässä tapauksessa voit tehdä lastensuojeluilmoituksen sähköisellä lomakkeella, joka löytyy muun muassa Rovaniemen kaupungin verkkosivuilta.