Kolumni

Toimittajalta: Monissa harrastuksissa kriisi ymmärrettiin heti – kiitokset siitä!

Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Tiia Haapakangas on Uuden Rovaniemen toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Välillä tulee sellainen havahtuminen. Kuin heräisi unesta ja hoksaisi, että eihän tämä olekaan totta. Että voimme lopettaa tämän jättimäisen valmiusharjoituksen ja palata takaisin normaaliin arkeen.

Olo on jopa epätodellinen: tämä on niin absurdia ja ennen näkemätöntä, että eihän tämä voi olla minun elämääni nyt.

Mutta on se. Kaikki rajoitukset ja vakavat suositukset ovat totta. Jos joku ei niitä vielä todesta ole ottanut, hoksauta häntä. Ottakoon todesta edes varmuuden vuoksi.

Lupaan iloita sitten, jos osoittautuu, että koronaviruksen väheksyjät ja epäilijät olivat oikeassa.

Tässä epämukavassa tilanteessa olen kuitenkin löytänyt monta syytä kiittää.

Urheilu- ja harrastusseurat olivat etunenässä kriisireagoinnin tasalla. Viime torstaina Suomen hallitus esitteli nipun vakavaluonteisia suosituksia koronaviruksen hillitsemiseksi. Yksi niistä oli välttää tapaamisia.

Melkein samoin tein esimerkiksi Suomen Partiolaiset ja Palloliitto ilmoittivat, että harrastustoiminta menee tauolle. Lapseni jalkapallo-ohjaajalta tuli asiasta viesti jo samana iltana.

Pian sama päätös tuli muistakin meidän perheen harrastuksista. Oli ilo huomata, että voin tälläkin tavalla luottaa yhteiskuntaamme. 

"Yhtäkään kerhoa tai harjoitusta ei ollut enää hallituksen linjausten jälkeen."

Kiitän myös monia paikallisia Facebook-ryhmiä ja niiden ylläpitäjiä. Ei tietenkään kaikissa, mutta monissa ryhmissä tilanne on otettu vakavasti ja ylläpito on suodattanut pois viestejä, jotka sisältävät ilmiselvää valeinformaatiota, asiallisen viestinnän häirintää tai epävakauden lietsontaa.

Tuo hyvän mielen huomata, että sosiaalisessa mediassakin osataan ja halutaan tiukan paikan tullen rakentaa enemmän vakautta kuin epävakautta.

Toivon, että koronaviruksenkin osalta voimme lopulta taas naureskella mitä hulluimmille kiertoviesteille ja salaliittoteorioille. Nyt ei ole sen aika.

Kiitän myös yleisesti rovaniemeläisiä siitä, että vaikka perjantaina kauppoihin pääsi pesiytymään jonkinlainen paniikki, jo lauantaina tilanne oli rauhoittunut.

Ilmeisesti suurin osa ymmärtää, että koronan osalta olemme kaikki samassa veneessä, jonka suuntaa emme tiedä. Se täytyy vain yrittää hyväksyä. Vakaus tunnetusti auttaa hätätilanteissa.

Perjantaina tukkeutui myös ensiavun puhelinpäivystys, ”koska kaikilla on korona”. Sairaalassa ja terveyskeskuksissa on varmasti tiukkaa vielä useamman viikon ajan.

Nyt meillä onkin jo selkeä ohjeistus siitä, että koronavirusepäily ei ole enää syy soittaa terveyskeskukseen tai päivystykseen, jos vointi on hyvä.