Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tiloja / Ava­ruuk­sia avaa Rimp­pa­rem­min syksyn

Koreografina vierailee valtionpalkittu tanssija ja koreografi Carl Knif.

Näyttämöllä Marjo Selin (keskellä), Joni Kuokkanen, Atte Herd ja Helmi Järvensivu
Näyttämöllä Marjo Selin (keskellä), Joni Kuokkanen, Atte Herd ja Helmi Järvensivu

Tanssiteatteri Rimpparemmin syksyn uutuusesitys Tiloja / Avaruuksia  pohjaa ranskalaisen Georges Perecin samannimiseen esseekokoelmaan. Teoksen koreografina vierailee Carl Knif.

Teosta esitetään syys–joulukuussa kulttuuritalo Wiljamisssa.

Georges Perec (1936–1982) oli ranskalainen elokuvantekijä ja kirjailija, joka vaikutti kokeellisessa kirjallisuusryhmä Oulipossa muun muassa Italo Calvinon, Raymond Queneaun ja Harry Matthewsin kanssa.

Esityksen kimmokkeena toimivat Perecin teoksissa toistuvat pohdiskelut tilan ja paikan hahmottumisesta ja sen eri merkityksistä. Tanssiteos asettuukin tarkastelemaan esitystilanteen perinteisiä käytäntöjä – ja samalla se kutsuu katsojan leikkiin teatteritilan elementtien ja niistä syntyvien mielleyhtymien kanssa.

– Perecin tekstien mielivaltaisuus kohtaa poeettisen ja hienovaraisen tanssin. Välillä teksti toimii rytminä ja liikettä määrittävänä elementtinä, välillä ilmaisu saattaa katsojan runollisiin muistojen ja unien maisemiin, Rimpparemmin tiedotteessa kuvataan.

Teoksen koreografina ja ohjaajana vieraileva Carl Knif on valtionpalkittu nuoren polven tanssitaiteen edustaja. Muun muassa Tero Saarisen kanssa työskennellyt Kinif on toiminut vuodesta 2012 Carl Knif Companyn taiteellisena johtajana. Suomen lisäksi hänen teoksiaan on nähty kymmenessä eri maassa.

Rimpparemmin omien tanssijoiden Helmi Järvensivun ja Atte Herdin lisäksi Tiloja / Avaruuksia -teoksessa esiintyvät tanssitaiteilija Marjo Selin ja näyttelijä Joni Kuokkanen.

Esityksen äänisuunnittelu on Antti Lindholmin, valosuunnittelu ja lavastus Jukka Huitilan ja pukusuunnittelu Mirkka Nyrhisen.

Tiloja / Avaruuksia, Tanssiteatteri Rimpparemmin esitys ke 7.10. klo 12 ja 19 Wiljamissa. Liput 16–28 e.