Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tik­ka­tau­lu opastaa Lor­din­au­kiol­le – Ro­va­nie­men pyö­rä­lii­ken­ne saa uudet opas­teet

Käytössä on nyt 12 reittinumeroa sekä S siltojen lenkin tunnuksena. Tikkataulukuvio opastaa Lordinaukiolle.

Uusia pyöräliikenteen opasteita asennetaan Rovaniemen kaupunkialueella niin kaupungin kuin ely-keskuksen pyöräteille.
Uusia pyöräliikenteen opasteita asennetaan Rovaniemen kaupunkialueella niin kaupungin kuin ely-keskuksen pyöräteille.
Kuva: Iiro Kerkelä

Rovaniemen kaupunki ja Lapin ely-keskus asentavat parhaillaan uusia viittoja pyöräilijöille Rovaniemen keskeisellä kaupunkialueella. Kaupunki ja ely-keskus ovat suunnitelleet viitat yhteistyössä. Suurin osa kaupungin pyörätieverkolle ja noin vajaa kolmasosa valtion ylläpitämille pyöräväylille.

Aiempi viitoitus oli peräisin 1990-luvun puolivälistä. Nyt rakennettava, uuden tieliikennelain mukainen opastus korvaa aiemmat, vanhentuneet viitat. Vaikka kyseessä on pyöräilyn viitoitus, palvelee se myös jalankulkijoita ja muita kyseisten väylien käyttäjiä.

Kolme opastetyyppiä

Rovaniemellä on jatkossa käytössä kolmenlaisia opastetyyppejä. Pyöräilyn suunnistustaulu kertoo, mihin suuntiin ja kohteisiin edessä olevasta risteyksestä lähtee pyöräilyväyliä. Etäisyydet ilmaistaan kilometreinä. Värillisen ympyrän sisällä on reitin numero. Rovaniemi-teksti ja tieliikennelaissa uutena tullut musta “tikkataulukuvio” ohjaavat keskustaan Lordinaukiolle.

Tältä näyttää uusi pyöräilyn suunnistustaulu. Tikkataulukuvio symboloi keskustaa, tarkemmin sanoen Lordinaukiota, punaisen ympyrän sisällä on reitin numero.
Tältä näyttää uusi pyöräilyn suunnistustaulu. Tikkataulukuvio symboloi keskustaa, tarkemmin sanoen Lordinaukiota, punaisen ympyrän sisällä on reitin numero.
Kuva: Rovaniemen kaupunki / Lapin ely-keskus

Pyöräilyn viitta osoittaa risteyksessä pyörätien suunnan, kohteen nimen ja etäisyyden kohteeseen kilometreinä. Viitoja käytetään, jos suunnistustauluilla ei pystytä opastamaan riittävällä tarkkuudella, tai niillä ohjaaminen ei ole mahdollista esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi.

Pyöräilyn etäisyystaulussa kohteen nimi, reitin tunnus ja etäisyys kohteeseen.

12 reittiä ja siltojen lenkki

Reittinumeroita on käytössä 12 ja lisäksi siltojen lenkin tunnuksena S-kirjain vihreällä pohjalla. Muita värikoodattuja reittejä ovat Napapiirille reittinumero 1 punaisella pohjalla ja Ounasvaaralle reittinumero 4 violetilla pohjalla. Muiden reittinumeroiden pohjaväri on sininen.

Matkat keskustaan päin mitataan Lordinaukiolle. Opastetussa Siltojen lenkissä matkat on kuitenkin mitattu rannassa Koskikadun päässä olevaan pisteeseen ja etäisyydet kerrotaan molempiin suuntiin. Toinen reitti, jonka toinen päätepiste ei ole Lordinaukiolla, on reitti 12 Rantavitikka–Eteläkeskus–Vennivaara.

Useat viitoitettavat kohteet, kuten eri kaupunginosat, ovat laajoja alueita. Määränpääksi, johon viitoitus päättyy ja matka on ilmoitettu, on valittu alueella keskeiseksi katsottu paikka.

– Viitoitus ohjaa kohteeseen pitkin pyöräilyn pääreittejä, jolloin opastus on mahdollisimman selkeä myös aluetta tuntemattomalle kulkijalle, summaa suunnittelupäällikkö Aku Raappana Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikasta tiedotteessa.

– Koko pyörätieverkosto on toki huomattavasti opastettua reittiä tiheämpi.