Pääkirjoitus: Mo­ni­puo­li­nen elin­kei­no­ra­ken­ne on paras turva ja tae Lapin kas­vul­le ja ke­hi­tyk­sel­le

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ro­va­nie­mel­lä 11 uutta tar­tun­taa ja Ko­la­ris­sa yksi, Qstoc­kis­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le, Kit­ti­län ter­veys­kes­kuk­ses­sa todettu yksi uusi tar­tun­ta, Län­si-Poh­jas­sa kolme uutta tar­tun­taa

-
Kuva: Miila Kankaanranta

17.18: Rovaniemellä todettiin 11 uutta tartuntaa ja Kolarissa yksi

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin tiistaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Niistä 11 todettiin Rovaniemellä ja yksi Kolarissa.

Kolarin tapaus todettiin sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Rovaniemen tartunnoista neljä todettiin jo valmiiksi karanteenissa olevilla henkilöillä. Osa tartunnoista on ulkomaalaisilta marjanpoimijoilta. Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kaupunki ovat käynnistäneet laajat jäljitystyöt tapauksiin liittyen.

Infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että testeihin tulee hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä. Tartuntoja on tällä hetkellä myös iäkkäämmissä henkilöissä ja potilaita on hoidossa myös vuodeosastoilla.

15.32: Qstoc­kis­sa ja Night­wis­hin sa­la­kon­ser­tis­sa Club Teat­rial­la on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le

Qstock kertoo verkkosivuillaan, että festivaalissa oli ollut viime perjantaina ja lauantaina korona-altistumisen mahdollisuus.

Qstockissa oli sekä perjantaina että  lauantaina henkilö, jolla on myöhemmin todettu koronavirustartunta.

Festivaalijärjestäjät pyytävät kaikkia Qstockissa olleita seuraamaan vointiaan. Jos vähäisiäkään koronatartuntaan viittaavia oireita ilmenee, tulee hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin ja jäädä karanteeniin odottamaan koronatestin tulosta.

Qstockissa vieraili viime viikonlopun aikana noin 40 000 ihmistä.

Myös Club Teatria kertoo korona-altistuksesta viime keskiviikkona 28. heinäkuuta Nevski & The Prospectsin keikalla Oulussa. Kysymyksessä oli Nightwishin salakeikka, jossa oli yli 3 000 katsojaa. Paikalla oli ollut kaksi sittemmin koronaan sairastunutta henkilöä, kertoo Club Teatria Facebook-sivuillaan.

Järjestäjä pyytää, että keikalla olleet seuraavat vointiaan ja hakeutuvat koronatestiin vähäisistäkin oireista.

15.24: Rovaniemellä maskisuositus korkeakoulujen ja toisen asteen opiskelijoille, myös muualta tulevat opiskelijat saavat rokotteen

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti, että korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten eli lukioiden ja ammattioppilaitosten maskisuositus astuu jälleen voimaan. Maskisuositus koskee sekä opiskelijoita että henkilökuntaa. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Häiriötilanteen johtoryhmä arvioi Rovaniemen koronatilannetta ja käsittelee suosituksia uudelleen tämän viikon perjantaina 6.8.

Rovaniemellä koronan tapausmäärät ovat pysytelleet viime viikkojen aikana noin 30–40 tapauksessa viikoittain, ja tämän vuoksi Rovaniemellä ollaan lähellä siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Tilannetta arvioidaan 6.8. Lapin alueen koronakoordinaatioryhmässä.

Rovaniemen kaupunki korjaa aiempaa tiedotettaan siitä, että opiskelijoiden tulisi muuttaa kotikunta Rovaniemeksi voidakseen varata rokotusajan.

Myös muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat sekä muut pitkään (yli 5 kuukautta) Rovaniemellä oleskelevat ulkokuntalaiset saavat rokotteen Rovaniemellä. Kotikuntaa ei tarvitse muuttaa rokotteen saamiseksi.

15.10: Kittilän terveyskeskuksessa todettu yksi uusi tartunta – Terveyskeskuksen vuodeosasto aukeaa

Kittilän terveyskeskuksessa todettiin sunnuntaina 1.8. yksi koronatartunta osastolla hoidetulla potilaalla. Altistuneiden kontaktointi on vielä osittain kesken. Henkilökuntaan kuuluvia ei ole ollut tarvetta asettaa karanteeniin, ja osaston henkilökunnalla ei todettu positiivisia näytteitä.

Koivukodilla ei ole todettu uusia tartuntoja asukkaiden tai henkilökunnan maanantaina toteutetussa seulontatestissä.

Terveyskeskuksen vuodeosasto aukeaa 3.8. uusille potilaille 15-paikkaisena. Koivukodin vierailukielto on voimassa 13.8. ja osaston 11.8. saakka. Toimenpiteillä pyritään suojaamaan Koivukodin asukkaita, osaston potilaita ja henkilökuntaa sekä turvaamaan henkilökunnan riittävyyttä molemmissa yksiköissä.

Kittilässä todettiin sunnuntaina 1.8. lisäksi kolme muuta tartuntaa, jotka liittyvät aikaisempiin tartuntaketjuihin. Kaksi niistä todettiin jo valmiiksi karanteenissa olevilla henkilöillä, eikä uusia altistuneita heidän osaltaan löytynyt.

12.02: Suomessa 692 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu tänään 692 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 7 229 tartuntaa, mikä on 3 429 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 3800 tartuntaa.

Suomessa on pandemian alusta lähtien raportoitu yli 108 000 koronatartuntaa.

10.23: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kolme uutta tartuntaa

Maanantain jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronavirustapausta. Yksi tapauksista on tullut esille rajatestauksessa läpikulkumatkalaiselta ja yksi karanteenien sisältä.

10.00: Kainuussa marjanpoimijoilla todettu koronaa

Korona jyllää ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmässä Kainuussa.  Maanantaina tehdyssä pikatestissä 74 ihmisen poimijajoukosta 44:llä todettiin koronatartunta. Kainuun soten mukaan kaikki tartunnan piiriin kuuluvan ryhmän henkilöt on asetettu eristykseen tai karanteeniin. Ulkopuolisiin ei ole syntynyt tartunnan leviämiseen mahdollistamaa kontaktia.

Poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa, edellyttäen ettei kontakteja ulkopuolisiin ole. Virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana.

Seurantaa korjattu 3.8.2021 kello 20.30: Länsi-Pohjassa on todettu kolme tartuntaa maanantain jälkeen.