Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tie­lii­ken­ne­la­ki täy­den­tyi moot­to­ri­kelk­kai­lun osalta – Kelk­ka­rei­til­le ei ole asiaa maas­to­pyö­räl­lä tai koi­ra­val­ja­kol­la, ellei li­sä­kil­pi sitä salli

Moottorikelkkailureittiä osoittava liikennemerkki on nyt voimassa vain lumipeitteen aikaan.

Uuden tieliikennelain tarkentamista lykättiin koronan vuoksi, joten moottorikelkkailua koskevat muutokset tulivat voimaan vasta 11. tammikuuta.
Uuden tieliikennelain tarkentamista lykättiin koronan vuoksi, joten moottorikelkkailua koskevat muutokset tulivat voimaan vasta 11. tammikuuta.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Uuteen tieliikennelakiin on tullut voimaan muutoksia moottorikelkkailun osalta. Viime kesäkuussa voimaan tullut laki ehti jo sallia sen, että virallisilla kelkkailureiteillä voisi kulkea polkupyörien ja eläinvaljakoiden kaltaisilla moottorittomilla ajoneuvoilla myös lumiseen aikaan.

11. päivä tammikuuta voimaan tuleen lakimuutoksen jälkeen virallisille kelkkailureiteille ei ole lumiseen aikaan asiaa moottorittomilla ajoneuvoilla, ellei reitinpitäjä ole erikseen tätä lisäkilvellä sallinut.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä pitää korjausliikettä tarpeellisena liikkujien turvallisuuden kannalta.

– Reitinpitäjä voi nyt erikseen arvioida, onko reitille turvallista sallia koiravaljakoiden tai polkupyörien pääsy. Tästä on kerrottava erillisellä lisäkilvellä, Niska selventää Liikenneturvan tiedotteessa.

Lisäkilvellä pääsy valjakolle, polkupyörälle tai mönkijälle

Virallisen moottorikelkkareitin tunnistaa tästä merkistä.
Virallisen moottorikelkkareitin tunnistaa tästä merkistä.

Virallista moottorikelkkailureittiä osoittavan liikennemerkin lisäkilvellä voidaan sallia eläimen vetämän ajoneuvon tai polkupyörän käytön lisäksi myös mönkijän käyttö.

– Moottorikelkkailureiteillä liikkuvalla on oltava mahdollisuus turvalliseen kohtaamiseen, mihin vaikuttavat reitin leveys, korkeuserot sekä näkyvyys jyrkissä nousuissa ja mutkissa, Petri Niska avaa.

Jatkossa virallista moottorikelkkailureittiä osoittava liikennemerkki on voimassa vain lumipeitteen aikaan – eli silloin, kun moottorikelkkailureiteillä kelkkaillaan. Muulloin moottorikelkkailureiteillä noudatetaan normaaleja maastossa ja metsässä liikkumista koskevia sääntöjä ja periaatteita. Esimerkiksi polkupyörällä voi sulan maan aikaan polkea kelkkareittiä pitkin.

Alle 7-vuotias pärjää laskettelukypärällä vielä tämän talven

Lakiin lisättiin myös lasten kypäränkäyttöä koskeva siirtymäaika: moottorikelkassa matkustava alle seitsemänvuotias lapsi voi käyttää hyväksytyn suojakypärän sijasta laskettelukypärää 1. kesäkuuta 2021 saakka.

Jos moottorikelkan reessä kuljetetaan alle 135 senttimetriä pitkää lasta, on käytettävä turvavyötä tai turvalaitetta – jos turvavyöt tai lasten turvalaite on rekeen asennettavissa. Nykyisiin moottorikelkan rekiin ei kuitenkaan tarvitse asentaa tai rakentaa turvavöitä lapsille.

Petri Niska muistuttaa, että moottorikelkallakin liikkumisen tulisi tapahtua lapsen tarpeet edellä.

– Vanhemmat voisivat miettiä, missä vaiheessa on paikallaan ottaa pieni lapsi mukaan vapaa-ajan kelkkailuun ja missä vaiheessa lapselle parempi vaihtoehto on vaikkapa pulkkailu.