Mainos

Tie am­mat­ti­kor­keaan avautui avoimen So­sio­no­mi­väy­län kautta – ”Mer­ki­tyk­sel­li­nen ja ih­mis­lä­hei­nen työ pu­hut­te­lee”

Rovala-Opiston Sosionomiväylä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa avoimia AMK-tason sosionomiopintoja, jotka järjestetään yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. 60 opintopistettä suoritettuaan opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Tämän polun valitsivat myös rovaniemeläiset Maiju Siipola ja Anne Kittilä.

Maiju Siipola ja Anne Kittilä aloittavat pian uuden lukukauden Lapin ammattikorkeakoulussa. Polku korkeakouluopintoihin avautui Rovala-Opiston Sosionomiväylän avulla.
Maiju Siipola ja Anne Kittilä aloittavat pian uuden lukukauden Lapin ammattikorkeakoulussa. Polku korkeakouluopintoihin avautui Rovala-Opiston Sosionomiväylän avulla.

Miltä kuulostaisi polkuopintojen suorittaminen lukuvuoden ajan, jonka jälkeen avautuisi mahdollisuus hakeutua erillishaussa Lapin ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi? Tämän lisäksi ensimmäisen lukuvuoden opinnot saisi hyväksiluettua osaksi tutkintoa.

Maiju Siipola, 21 ja Anne Kittilä, 35, valitsivat osaksi näiden syiden takia Rovala-Opiston Sosionomiväylän, joka mahdollisti molemmille pääsyn opiskelemaan heitä kiinnostavaa alaa Lapin ammattikorkeakouluun.

– Kuulin sosionomikoulutuksesta ensimmäisen kerran työpaikallani. Koulutus oli jokseenkin vieras, joten otin selvää ja kiinnostuin, kuinka laajat työllistymismahdollisuudet alalla ovat. Erityisesti lastensuojelutyö kiinnitti huomioni, Siipola muistelee.

Lähihoitajana työskentelevä Siipola ei ollut kuitenkaan heti valmis muuttamaan Kemiin, jossa kampus sijaitsee, vaan halusi jäädä kotipaikkakunnallensa Rovaniemelle. Siipola päätti laittaa hakemuksensa paikalliseen Rovala-Opistoon, josta oli kuullut työkavereiltaan.

– Rovala tarjosi hyvän väylän tutustua, millaista opiskelu ammattikorkeakoulussa oikein on. Suoritettuani 60 opintopistettä sain varmuuden siitä, että tulen kyllä pärjäämään, Siipola kertoo.

Anne Kittilän kohdalla korkeakoulussa opiskeleminen ei ollut uutta. Kittilä valmistui vuonna 2013 yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta. Hän ehti pitkään työskennellä valmistumisensa jälkeen lentoliikenteen parissa, kunnes korona iski ja toi lomautukset. Sen jälkeen Kittilä joutui tosissaan miettimään, mihin suuntaan lähteä työelämässä.

– Sosiaaliala ja erityisesti varhaiskasvatuksen puoli olivat kiinnostaneet minua jo kauan. Tiesin kuitenkin samaan aikaan, että opiskelupaikan saanti tulee olemaan vaikeaa, sillä yhteishaun kiintiö alanvaihtajalle on pieni. Halusin päästä nopeasti kiinni opintoihin, joten googlettelin eri vaihtoehtoja.

– Päätin lopulta hakea Rovalan Sosionomiväylän opintoihin, sillä koulu tekee tiivistä yhteistyötä Lapin AMKin kanssa ja sen kautta on mahdollista hakeutua tutkinto-opiskelijaksi, Kittilä muistelee.

Joustava opintopolku kohti AMKia

Lapin AMKin yhteistyö Rovala-Opiston kanssa alkoi jo vuonna 2015, kun sosionomikoulutuksen opintomahdollisuuksia haluttiin laajentaa. Yhteistyö mahdollistaa muun muassa polkuopintojen opiskelun lähiopintoina Rovaniemellä, tutustumisen AMK-opiskeluun sekä polun tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakouluun.

– Tykkäsin älyttömästi opiskelusta Rovalassa. Sain todella hyvän ja kattavan kuvan sosiaalialasta. Meillä oli myös mukava luokka, jossa oli keskimäärin 20 opiskelijaa. Kaikki olivat hieman eri ikäisiä ja eri taustaisia. Ryhmätöissä olikin mielenkiintoista kuulla erilaisia kokemuksia ja näkökulmia eri aihepiireihin, Kittilä avaa kokemuksiaan.

Sekä Siipola että Kittilä suosittelevat Rovala-Opistoa lämpimästi muillekin sosionomin opiskelupaikasta haaveileville.
Sekä Siipola että Kittilä suosittelevat Rovala-Opistoa lämpimästi muillekin sosionomin opiskelupaikasta haaveileville.

Opinnot koostuivat niin teoreettisista osioista kuin käytännön osaamisesta. Opiskelijat pääsivät perehtymään esimerkiksi varhaiskasvatukseen, sosiaalityöhön, mielenterveystyöhön ja monikulttuuriseen työhön. Välissä tunneilla vieraili luennoitsijoita sosiaalialalta, jotka esittelivät käytännön toimintaa ja esimerkkejä työelämästä.

– Sitoutuminen opintoihin säilyi vahvana läpi lukuvuoden, koska kaikki kurssiosuudet olivat niin mielenkiintoisia. Myös tiivis opiskelijaryhmä sekä opettajien tuki tukivat opiskelumotivaatiota, Siipola ja Kittilä kiittelevät.

Sujuva siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi

Kun opiskelija on suorittanut Sosionomiväylän 60 opintopistettä, voi hän hakea siirtoa tutkinto-opiskelijaksi Lapin ammattikorkeakouluun. Pääsykokeisiin yhteishaussa ei siis tarvitse osallistua.

– Siirtymä oli sujuva. Opintoni Rovalassa päättyivät tämän vuoden huhtikuussa ja toukokuussa aloitin jo neljän muun opiskelijan kanssa tutkinto-opiskelijoina Lapin ammattikorkeakoulussa, Kittilä kertoo hymyillen.

– Oli hienoa, että saimme kaikki suorittamamme kurssit hyväksiluettua. Sosionomiväylän jälkeen varsinaiset kurssit eivät ole tuntuneet liian raskailta, eikä ole tullut tunnetta, etteivät omat taidot riittäisi, Siipola lisää.

Molemmat ovat ehtineet suorittamaan myös verkkokursseja valtakunnallisen CampusOnline.fi:n kautta kesällä. Lisäksi Kittilä on tehnyt sijaisuuksia päiväkodissa ja saanut kartutettua näin käytännön osaamista.

Rovala-Opiston monipuolinen ja mielenkiintoinen koulutustarjonta saa kiitosta molemmilta. ”Myös opetus on ollut todella laadukasta, Siipola ja Kittilä kertovat.
Rovala-Opiston monipuolinen ja mielenkiintoinen koulutustarjonta saa kiitosta molemmilta. ”Myös opetus on ollut todella laadukasta, Siipola ja Kittilä kertovat.

Kenelle Sosionomiväylä sopii?

Rovala-Opiston Sosionomiväylä sopii kaikille sosionomialasta kiinnostuneille. Luokalla on ollut niin opiskelijoita suoraan koulunpenkiltä kuin korkeakoulutettuja alanvaihtajiakin.

– Jos pääsykokeet eivät mene nappiin ja ovet eivät aukea heti ammattikorkeaan, voi Sosionomiväylä olla sujuva polku AMK-opintoihin, Siipola ja Kittilä muistuttavat.

Molemmat suosittelevat Rovala-Opiston Sosionomiväylää kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sosionomin urasta ja sen opiskelemisesta Lapin ammattikorkeakoulussa.

– Opiskelu on monipuolista ja joustavaa. Koulussa kaikki tukevat ja ovat valmiita auttamaan. Rovalan ansiosta olen saanut paljon eväitä ja uusia näkökulmia opiskeluun, kommentoi Siipola.

– Rovalassa oli myös hienoa huomata, kuinka yhteisöllinen koulu on. Asioita tehdään yhdessä myös muiden koulutusten kanssa ja tsempataan eteenpäin. Suosittelen Rovala-Opistoa lämpimästi, Kittilä summaa hymyillen.

Onko sinulla tähtäimessä jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa? Hae nyt Sosionomiväylän opintoihin! 

ROVALA-OPISTO

Rovala-Opisto on aikuisoppilaitos, jossa annetaan yleissivistävää, vapaan sivistystyön ja ammatillista koulutusta, aikuisten perusopetusta sekä avointa korkeakouluopetusta ja maksupalvelukoulutusta, mm. työvoimakoulutuksena järjestettävää kotoutumiskoulutusta. Lisäksi opistossa järjestetään Opistovuosi –koulutusta oppivelvollisille.

Rovala 5, 96100 ROVANIEMI

Puhelin:

  • toimisto: 040 487 3010
  • rehtori Paula Frantti-Niemelä: 040-3526547
  • apulaisrehtori, Sosionomiväylän vastaava opettaja Mervi Kutuniva: 040-4873015

rovala-opisto@rovala.fi

Sosionomiväylä

Sosionomiväylällä suoritetaan avoimia sosionomi AMK-opintoja. Opinnot järjestetään yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Opinnoissa perehdytään sosiaalialan ammatilliseen toimintaan ja asiakastyöhön. Suoritetut 60 op oikeuttavat hakemaan avoimen väylähaun kautta tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakouluun. Suoritetut opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintojasi.

Muita jatko-opintoihin suuntaavia opintoja:

Musalinja

Alkutahdit muusikon uralle! Haluatko soittaa tai laulaa, esiintyä artistina, toimia tuottajana, sanoittajana tai biisintekijänä? Opinnot antavat hyvän ponnahduslaudan musiikkimaailman ammattilaiseksi. Opinnot sopivat myös sinulle, joka haluat kehittää musiikillisia taitoja tai olet vielä musiikillisen matkasi alkutahdeilla.

Oikeustieteen linja

Oikeustieteen linjalla Rovala-Opistossa voit suorittaa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan tutkintovaatimusten mukaisia perus- ja aineopintoja yhteensä 45 op ja käyttää välivuotesi parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksesi.