pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

THL: Mnra-ro­kot­tei­ta jat­kos­sa myös ha­luk­kail­le 65–69-vuo­tiail­le – Astra Zenecan ikäraja pysyy en­nal­laan

Mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet.

Helsinki
65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat toukokuun alusta lähtien halutessaan saada mrna-rokotteen, joita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet. Tähän mennessä ikäryhmä on saanut pääasiassa Astra Zeneca -rokotetta.
65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat toukokuun alusta lähtien halutessaan saada mrna-rokotteen, joita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet. Tähän mennessä ikäryhmä on saanut pääasiassa Astra Zeneca -rokotetta.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Koronarokotteiden ikäraja muuttuu siten, että mrna-rokotteita voidaan antaa toukokuusta alkaen myös 65–69-vuotiaille, jos rokotettava niin toivoo. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet. Ikääntyneet eli 70-vuotiaat ovat saaneet enimmäkseen mrna-rokotteita.

THL:n mukaan mrna-rokotteiden saatavuus on parantunut ja paranee edelleen tulevien viikkojen aikana. 65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat toukokuun alusta lähtien halutessaan saada mrna-rokotteen.

– Siinä vaiheessa valtaosa ikääntyneistä ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä on saanut rokotuksen. Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua mrna-rokotteiden saatavuuden vuoksi hieman myöhemmin, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.

Astra Zenecan ikäraja pysyy ennallaan

Nyt useimmissa kunnissa 65–69-vuotiaille on annettu Astra Zenecan rokotetta. Sen alaikäraja pysyy ennallaan 65 vuodessa.

THL:n mukaan nykyisessä epidemiatilanteessa ja rokotusten hyvällä etenemisellä kaikilla on mahdollisuus saada rokotus kohtuullisen nopeasti.

– Alentamalla ikärajaa emme saavuttaisi sellaisia terveyshyötyjä, että ikärajan alentaminen olisi suositeltavaa, kun huomioidaan myös rokotteen mahdollisesti aiheuttamien harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuus. Tämä koskee myös tilanteita, joissa alle 65-vuotias rokotettava haluaisi itse ottaa rokotteen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla Astra Zenecan rokotetta. Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mrna-rokotetta.

Astra Zenecan rokotteen saaneilla on havaittu harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden yleisyyttä eri ikäryhmissä ei tarkkaan tiedetä. Valtaosa häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla. Häiriön ilmaantuvuus on ollut noin yksi sataatuhatta rokotettua kohden.

THL on arvioinut rokoteasiaa yhdessä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kanssa.