Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

THL: Fluns­sa­kier­teis­tä lasta ei tar­vit­se viedä tois­tu­vas­ti ko­ro­na­tes­tiin, ellei lap­sel­la ilmene uu­den­lai­sia oireita – päi­vä­ko­ti tai koulu ei voi vaatia to­dis­tus­ta tes­tauk­ses­ta

THL:n linjauksen mukaan flunssakierteistä lasta ei tarvitse toistuvasti käyttää koronavirustestissä. Jos lapsella kuitenkin ilmenee uuden infektion oireita tai epäillään altistumista, hänet tulee testata. Kuvituskuva.
THL:n linjauksen mukaan flunssakierteistä lasta ei tarvitse toistuvasti käyttää koronavirustestissä. Jos lapsella kuitenkin ilmenee uuden infektion oireita tai epäillään altistumista, hänet tulee testata. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapsi tulee viedä koronavirustestiin, jos hän sairastuu uuteen hengitystieinfektioon tai hänellä on syytä epäillä koronavirustartuntaa, esimerkiksi altistumistilanteen jälkeen, ohjeistaa THL torstaina antamassa linjauksessa.

THL:n mukaan flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos tämän oireet pysyvät samankaltaisina. Jos oireet viittaavat selvästi uuteen infektioon, hänet tulee viedä testattavaksi.

THL muistuttaa tiedotteessaan, että nykytiedon valossa pikkulapset sairastavat koronavirustautia aikuisia lieväoireisemmin ja myös tartuttavat virusta muita heikommin. Lapsilla on todettu vähemmän koronatartuntoja kuin työikäisillä aikuisilla.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö lapset voisi saada koronavirusta ja tartuttaa sitä myös eteenpäin, joten tautia täytyy tutkia myös heiltä, THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi kertoo.

THL:n linjan mukaan sairasta lasta ei viedä päivähoitoon. Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, kouluun tai päiväkotiin ei tulisi mennä ennen testituloksen valmistumista.

Kun oireilu on selvästi vähenemässä, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun, vaikka oireet eivät olisi kokonaan loppuneet. Päiväkoti tai koulu ei voi vaatia nähtäväkseen todistusta lapselle tehdystä koronatestistä tai pitää sitä ehtona palaamiselle päiväkotiin tai kouluun.

THL korostaa tiedotteessaan, että koronatestaus on henkilökohtainen terveystieto samalla tavoin kuin minkä tahansa muu potilastieto.