Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ter­vo­lan Louella asuvan Joonas Berg­häl­lin mukaan punk­ki­tau­tien hoi­ta­mi­ses­ta ei tiedetä tar­peek­si

Joonas Berghäll pyörittää elokuvatuotankoyhtiötä Louelta käsin.
Joonas Berghäll pyörittää elokuvatuotankoyhtiötä Louelta käsin.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Tervolan Louella asuvan Joonas Berghällin kulunut kevät on ollut varsin kiireinen. Hän on markkinoinut uusinta Punkkisota -dokumenttia vaikeana aikana. Koronarajoitusten vuoksi elokuvateatterit ovat olleet joko suljettuja tai niissä on noudatettu tiukkoja asiakasmäärärajoituksia.

Elokuva kertoo punkkien levittämän borrelioosi-sairaudesta kärsivistä ihmisistä. Myös Joonas Berghäll sairastaa borrelioosia ja hänenkin sairauttaan ja sen hoitopyrkimyksiä seurataan elokuvassa.

Tietoisuus punkkien levittämästä taudista kasvoi elokuvan teon myötä.

– En ennen elokuvan tekoa tiennyt, millaiset tilanteet ovat vaikka Simossa tai Kemin eteläpuolella, Helsingistä pohjoiseen muuttanut elokuvaohjaaja kertoo.

Oma vointi kohenemassa

Berghällin elokuva on kriittinen terveydenhuoltoa kohtaan. Elokuvassa esiintyvät henkilöt, Berghäll mukaan lukien, eivät koe saaneensa tarpeeksi apua vaivoihinsa.

– Luulin, että vain Suomessa ei saada apua. Elokuvaa tehdessä huomasin kuitenkin, että samanlainen tilanne on myös muissa maissa. Itävallassa ja Saksassa on eri tilanne. Näissä maissa on paljon tautitapauksia, joten taudista tiedetään enemmän ja tuntuu, että siellä saadaan apua enemmän.

Berghällin oma tilanne on kohentumassa. Hän löysi apua lopulta yhdysvaltalaiselta punkkitauteihin erikoistuneelta lääkäriltä. Borrelioosin lisäksi Berghälliltä löytyi verikokeissa myös babesia, joka myös punkkien levittämä tauti. Sen oireita Berghällillä olivat esimerkiksi voimakas hikoilu, tasapaino-ongelmat ja polttava tunne kallossa.

– Sain babesialääkkeet ja reilun kuukauden päästä oireet ja infektio olivat poissa. Ei vaikuta avaruustieteeltä. En ymmärrä, miksi vaivani hoitaminen oli Suomessa niin vaikeaa, Berghäll ihmettelee.

– Verikokeeni näyttävät, että vahvat antiobiootit ovat tappaneet kymmenen eri infektiota. Minulla oli lääkärin vastaanotolle mennessäni 24 eri oiretta ja olin käytännössä työkyvytön. Nyt oireita on noin kolme ja pöpöjä enää kaksi, jotka on hävitetty toivottavasti syksyyn mennessä.

Elokuvaa markkinoidaan ulkomailla

Koronapandemia alkoi juuri, kun Berghäll oli tekemässä viimeisiä kuvauksiaan Yhdysvalloissa.

– Kun laskeuduin New Yorkiin, niin koronaa ei ollut, mutta seuraavana päivänä, kun heräsin, kaikissa lehdissä oli koronasta. Olimme juuri siihen aikaan, kun kaikki sekoilivat: apteekki oli kuin pommin jäljiltä. Toiseksi viimeisellä Finskin koneella lensimme Helsinkiin.

Nyt elokuvaa markkinoidaan ulkomailla. Samalla Berghällillä on jo uuden dokumentin demokuvaukset työn alla. Lisäksi Berghäll toimii tuottajana useammassa Oktober-elokuvayhtiönsä dokumentissa.

Joonas Berghäll on tullut Louelle jäädäkseen. Viimeistään koronapandemia on saanut muutkin alan ihmiset huomaamaan, että elokuvia tehdäkseen ei ole mikään pakko asua kehäkolmosen sisäpuolella.

Kun laskeuduin New Yorkiin, niin koronaa ei ollut, mutta seuraavana päivänä, kun heräsin, kaikissa lehdissä oli koronasta.
Joonas Berghäll