Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Ter­vo­la­lai­nen elo­ku­va­oh­jaa­ja teki elo­ku­van punk­ki­tau­ti­epi­de­mias­ta – Joonas Berg­häll sai­ras­taa itsekin bor­re­lioo­sia

Joonas Berghäll sairastaa itsekin kroonista borrelioosia.
Joonas Berghäll sairastaa itsekin kroonista borrelioosia.
Kuva: Jussi Leinonen

Jussi-voittaja dokumentin Miesten vuoro ja Miehiä ja poikia -elokuvan tuottanut Oktober Oy tuo valkokankaille kemiläislähtöisen ja nykyisin Tervolassa asuvan Joonas Berghällin ohjaaman vaikuttavan ja koskettavan elokuvan Punkkisota, joka kertoo globaalista punkkitautiepidemiasta. Dokumenttielokuvan suunniteltu ensi-ilta on 9.4.

Dokumenttielokuvassa ohjaaja Berghäll etsii vastausta siihen, miksi globaalia punkkitautiepidemiaa ei pysäytetä ja miksi maailma kieltää epidemian todellisen vakavuuden. Henkilökohtaiseksi tarinan tekee se, että Joonas sairastaa itse vakavaa kroonista borrelioosia.

– Kun lähdin tekemään tätä elokuvaa, kuvittelin että kyse on harvinaisesta sairaudesta. Opin, että punkkien välittämät taudit koskettavat satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Saattaa olla, että tämä on seuraava pandemia. Ohjaajana minulle oli tärkeää, että pystyin keskustelemaan aiheesta maailman huippututkijoiden ja lääkärien kanssa. Ihmisenä, mieleenpainuvimmat ja koskettavimmat hetket löytyvät kohtaamisista lukemattomien potilaiden kanssa, Joonas Berghäll kertoo.

Joonas Berghäll matkustaa elokuvassa Saksaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Ranskaan tautiin sairastuneiden ihmisten luokse, jotka kukin painivat sairauden parissa. Hän tapaa matkallaan useita kohtalotovereitaan, paikallisia lääkäreitä sekä maailman johtavia asiantuntijoita. Hän kuulee pysäyttäviä tarinoita, selvittää parannuskeinoja sairauteen ja etsii kiihkeästi vastausta siihen, miksi globaalin punkkitautiepidemian pysäyttämiseksi ei toimita maailmalla tehokkaammin. Sairautta ei oteta tarpeeksi vakavasti ja kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat kärsimään saamatta asianmukaista ja riittävää hoitoa. Lopputulos on ajankohtainen tarina terveydenhuollon ongelmakohdista, ihmisoikeuksista ja taistelusta sairautta vastaan. Elokuvaa on kuvattu Suomessa, Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Yhdysvalloissa.

Joonas Berghällin aiempia töitään ovat muun muassa Miesten vuoro (2010), Äidin toive (2015) sekä Miehiä ja poikia (2019). Berghäll on tuotantoyhtiö Oktoberin tuottaja ja yksi omistajista.

Elokuvan on käsikirjoittaneet ja tuottaneet Joonas Berghäll ja Satu Majava.

Elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa kautta Suomen keväällä 2021.