Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ter­veys­bis­nek­sen sijaan pa­nos­tuk­set ih­mis­ten hy­vin­voin­tiin

Hyvinvointialueet eri puolilla maata ovat taloudellisissa vaikeuksissa. Alueiden kustannukset ovat kasvaneet muun muassa kasvaneen hoitovelan ja korkean inflaation vuoksi.

Orpon hallituksen kannattaisi syyttelyn sijaan etsiä ratkaisuja, mutta valitettavasti näyttää siltä, että hallitus istuu käsiensä päällä. Se uhkaa johtaa tilanteeseen, jossa hätiköidyt säästötoimenpiteet aiheuttavat vain suurempia ongelmia.

Valitettavasti näyttää siltä, että Orpon ja Purran hallitus on tehnyt arvovalinnan kohdistaessaan leikkaukset ihmisten sosiaaliturvaan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Vaikka hallitus ei näytäkään löytävän rahaa ihmisten palveluihin ja sosiaaliturvaan, löytyy Orpon kukkarosta rahaa suurituloisten veroaleen ja yksityisen terveysbisneksen tukemiseen. Tämä on mielenkiintoinen arvovalinta.

Tälle politiikalle on olemassa parempi vaihtoehto. Sdp esitteli äsken oman vaihtoehtonsa ensi vuoden budjetista. Sdp:n vaihtoehtobudjetissa perutaan leikkaukset sosiaaliturvaan sekä ihmisten sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Päinvastoin sdp nostaisi hyvinvointialueiden rahoitusta 100 miljoonalla eurolla ja pidentäisi hyvinvointialueiden alijäämän kattamisvelvoitetta, mikä antaisi hyvinvointialueille lisää aikaa palveluiden kehittämiseen. Hätiköidyt leikkaukset eivät mahdollista aitoa kehittämistä, vaan johtavat palveluiden heikkenemiseen.

Samalla, kun sdp esittää merkittäviä parannuksia ihmisten arkeen, otamme budjetissamme vähemmän velkaa kuin hallitus.

Kokoomus ja perussuomalaiset lupasivat ennen vaaleja lopettaa velaksi elämisen. Näin ei näytä käyvän ainakin osin siksi, että samaan aikaan hallituksen arvovalinta on jakaa tukia terveysbisnekseen ja veroalennuksia rikkaille. Velkaantuminen ei näytäkään taittuvan, vaan velkalaivan kapteeni Petteri Orpo jatkaa seilaamistaan ja valtiovarainministeri Purra velkaralliaan.

Kirjoittaja on sdp:n puoluesihteeri.