Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kolumni

Ter­vei­set Lai­naan­ran­nas­ta: Sau­voil­la huitova kä­ve­li­jä nau­rat­ti, mutta ei kauan


Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Kuva: Leena Talvensaari

Parin viikon takaisella kävelylenkillä minua nauratti.

Edessäni käveli rivakkaan tahtiin vanhempi naisihminen kävelysauvojen kanssa. Nainen piti tarkkaa huolta turvavälistä huitomalla sauvalla vastaantulijoita, jotka yrittivät sivuuttaa hänet liian läheltä. Touhu vaikutti vastaantulijoiden kannalta jopa hieman vaaralliselta, mutta minä saatoin naureskella sille kävellessäni sauvojen ulottumattomissa.

Nauru loppui lyhyeen, kun luin Helsingin Sanomista jutun, jossa tutkijat totesivat, ettei suositeltu 1–2 metrin välimatka ehkä riitäkään ehkäisemään vaarallisten hiukkasten tarttumista ihmisestä toiseen ulkoilmassa. Tutkijat eivät kuitenkaan pystyneet kertomaan, mikä on turvallinen välimatka; parasta on vain pysytellä mahdollisimman kaukana muista.

Sauvakävelijä toimi siis periaatteessa aivan oikein muistuttaessaan kanssakulkijoita turvavälistä – tosin hän olisi voinut tehdä sen huomaavaisemmin. Ja onneksi meillä on kaikkialla niin paljon tilaa, ettei missään tarvitse kulkea kylki kyljessä tai perätysten.

"Pitää ajatella sekä omaa että muiden ihmisten turvallisuutta ja toimia niin, että omien ratkaisujensa kanssa pystyy elämään myöhemminkin. Että omien valintojen suhteen ei jää mitään jossiteltavaa."

Korona pakottaa nyt jokaisen pohtimaan omaa käyttäytymistään uudella tavalla. Uskaltaako käydä kaupassa tai ystävän kanssa kävelyllä? Varovaisuus saattaa ruveta tuntumaan liioitellulta, koska korona ei ole Rovaniemellä vielä laajentunut epidemiaksi asti.

Itse en ole käynyt yli kolmeen viikkoon paikoissa, joissa olisin samassa sisätilassa muiden ihmisten kanssa. Näin siksi, että mieheni kuuluu koronan riskiryhmään.

Kampaajankin peruin, mutta karvain mielin, sillä kampaajalla käynti on arjen kohokohtia. Terveisiä vain Kallelle – odotan tapaamistamme sitä innokkaammin, mitä kauemmaksi se siirtyy!

Kaikki eivät voi valita, minkä verran he ovat tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Meille, jotka voimme, valinnan tekeminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista.

Pitää ajatella sekä omaa että muiden ihmisten turvallisuutta ja toimia niin, että omien ratkaisujensa kanssa pystyy elämään myöhemminkin. Että omien valintojen suhteen ei jää mitään jossiteltavaa.