Kolumni

Terveiset Lainaanrannasta: Autotallissa tehtiin havainto, että hymyily saa liikunnan tuntumaan kevyemmältä


Käsipyöräilyä autotallissa.
Käsipyöräilyä autotallissa.

Perjantaina viritin olohuoneen lattialle jumppamaton ja sen viereen läppärin jo aamukahdeksalta. Hikoilin matolla kolme varttia, ennen kuin istuin työpöydän ääreen.

Tutun rovaniemeläisen pilatesohjaajan aloittamat online-tunnit ovat olleet minulle korona-ajan pelastus. Voin osallistua online-tunnille pari kertaa viikossa ja samalla nähdä pilateskavereita ruudun kautta.

Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Kuva: Leena Talvensaari

Yllätyin siitä, kuinka intensiivisiä tunnit ovat, vaikka ohjaaja ja kaikki me osallistujat olemme fyysisesti eri tilassa. Ohjaaja näkee (valitettavasti) kamerankin kautta, jos vatsalihakset tai pakarat laiskottelevat.

Netti on nyt pullollaan erilaisia maksuttomia kuntoiluohjeita koronan kotiinsa eristämille. Hyvä niin, sillä moni varmasti kaipaa virikkeitä liikuntaan.

Minulla hikiliikunta jäisi vähiin, jos se olisi täysin omaehtoista. Liikunta täytyy merkitä kalenteriin ja sen tulee olla ohjattua. Ja tietysti maksan tunneista mielelläni paikalliselle yrittäjälle, sillä toivon, että hänen yrityksensä on pystyssä vielä korona-ajan jälkeenkin.

Mieheni käy kuntoilemassa autotallissa, jonne hän on virittänyt käsipyöränsä harjoitusrullien päälle. Käsipyörä on kolmirenkainen polkupyörä, jota poljetaan käsin. Siksi se sopii liikuntavälineeksi henkilölle, jonka jalat eivät toimi.

Arvata saattaa, että puolentoista tunnin veivaus autotallin ovea tuijottaen vaatii sinnikkyyttä ja mielikuvitusta. Eräänä päivänä mieheni alkoikin aikansa kuluksi seurata pyörän peilistä omia ilmeitään. Hän huomasi, että hymyily sai fyysisen suorituksen tuntumaan kevyemmältä. Tuskainen ilme puolestaan teki veivaamisesta entistä raskaampaa.

On totta, että mieltään voi huijata sekä positiiviseen että negatiiviseen suuntaan. Teennäinenkin hymy nostaa omaa mielialaa ja aiheuttaa myönteisiä tuntemuksia muissa ihmisissä.

Korona ei juuri naurata, mutta eipä synkistelykään suojaa koronalta. Siksi on parempi yrittää pitää omaa mielialaansa korkealla keinolla millä hyvänsä – vaikka naamaansa väännellen.

Käsipyöräilijöiden Handbike Fin -sivusto tarjoaa lauluterveiset autotallista: