PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Te­ras­si­kau­si kor­kat­tiin Ro­va­nie­mel­lä paah­ta­vas­sa hel­tees­sä – tänä kesänä monet te­ras­sit laa­je­ne­vat, koska sisällä asia­kas­paik­ko­ja on tar­jol­la aiempaa vä­hem­män

Ravintolatoimintaa säätelevät vielä useat rajoitukset, mutta ovia saa nyt pitää auki asiakkaille. Baarien sisällä menetettyjä asiakaspaikkoja pystytään paikkaamaan terasseilla, ja nyt ravintolayrittäjät toivovatkin, että aurinko jaksaisi paistaa koko kesän.

Nyt maistuu olut! Juha ja Tytti Väyrynen lähtivät nauttimaan helteisestä ilmasta huurteisen äärelle: ”On erittäin hyvä, että ravintolat taas aukesivat. Tässä on hyvä istuskella, kunhan on vähän väljyyttä”, pariskunta kertoo. Parempaa avajaispäivää eivät kaupungin ravintoloitsijat olisi voineet toivoa, sillä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja Lordinaukion mittari helotti 25 astetta.
Nyt maistuu olut! Juha ja Tytti Väyrynen lähtivät nauttimaan helteisestä ilmasta huurteisen äärelle: ”On erittäin hyvä, että ravintolat taas aukesivat. Tässä on hyvä istuskella, kunhan on vähän väljyyttä”, pariskunta kertoo. Parempaa avajaispäivää eivät kaupungin ravintoloitsijat olisi voineet toivoa, sillä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja Lordinaukion mittari helotti 25 astetta.
Kuva: Jussi Pohjavirta

– Minä olen odottanut tätä päivää, toteaa rovaniemeläinen Jari Niemelä hartaana. Mies istuu  ystävänsä kanssa Oliver’s Cornerin terassilla, joka on juuri auennut parin kuukauden tauon jälkeen. Olutkin on helteessä maistunut.

– On mahtavaa, että pääsee ulos istuskelemaan ja näkemään muitakin ihmisiä.

Päivää on odottanut moni muukin. Pitkään kiinni olleet ravintolat aukaisivat ovensa ja terassinsa maanantaina jo hyvissä ajoin keskipäivällä ja olivat heti tupaten täynnä asiakkaita.

Kanta-asiakkaiksi itsensä nimeävät Tytti ja Juha Väyrynen ovat muiden joukossa lähteneet nauttimaan tuopilliset ja kertovat jatkavansa vielä seuraavaksi tien yli Bar Hemingway’siin. Juha Väyrynen vitsailee odottaneensa tätä hetkeä kokonaiset kahdeksan viikkoa.

– Aika on kulunut kotonakin hyvin, mutta kyllä nyt maistuu olut hyvältä. Tässä on hyvä istuskella, kunhan on vähän väljyyttä, eläkeläiset virkkovat.

Jari Niemelä on odottanut terassikesää pitkään: ”Mahtavaa, kun pääsee taas näkemään muita ihmisiä.”
Jari Niemelä on odottanut terassikesää pitkään: ”Mahtavaa, kun pääsee taas näkemään muita ihmisiä.”
Kuva: Jussi Pohjavirta

Luottavaisin mielin

Ravintolat saivat avata ovensa 1.6. alkaen tietyin rajoituksin. Sisätiloissa asiakaspaikoista saa täyttyä vain puolet ja anniskelu on lopetettava iltakymmeneltä. Kaikkien ravintoloiden on mentävä kiinni kello 23 mennessä.

Terasseilla asiakaspaikkoja koskevat rajoitukset eivät päde, mutta välimatkoja on sielläkin noudatettava eikä ruuhkia saa syntyä.

Muiden joukossa myös Oliver’s Corner avasi terassinsa maanantaina iltapäivällä. Väljyyttä riittää, sillä pubissa on tehty kevään aikana laajennustöitä naapurista poistuneen R-kioskin tiloihin ja terassikin on nyt kaksi kertaa aiempaa suurempi.

– On mukavaa, kun pääsee taas työn touhuun, ja onneksi sattui näin hyvät ilmatkin, kertoo Oliver’s Cornerin yrittäjä Mona Rytilahti.

Vaikka avajaispäivä olisikin menestyksekäs, kulunut kevät ja anniskelurajoitukset jättävät Rytilahden mukaan yrityksen kassaan merkittävän loven. Vaikeinta on se, ettei kukaan tiedä, uskaltavatko asiakkaat alkaa taas kulkea ravintoloissa.

– Tämä on kuitenkin erittäin hyvä alku ja tässä vaiheessa olemme erittäin luottavaisin mielin.

Tien toisella puolella sijaitseva Cafe & Bar Zoomit odottelee vielä perjantaihin ennen terassin ja baarin avaamista. Sulun aikana baarin sisustus ja konsepti on uudistettu kokonaan. Tänä kesänä baarin terassi laajenee viereisen Feel Vegasin eteen.

Hotellijohtaja Susanne Hulbekkmo kertoo, että baarin myyntitavoitteisiin ylletään, mikäli terassi vetää ihmisiä pitkin kesää.

– Sisätiloissa menetetyt asiakaspaikat voidaan saada korvattua terassipaikoilla, joten toivottavasti tällaiset kelit kestävät koko kesän.

Toiveikkaita ollaan, toteaa Oliver’s Cornerin yrittäjä Mona Rytilahti. Helteinen sää käynnisti terassikauden hyvin, mutta rajoitukset tekevät bisneksestä vielä haastavaa: ”On kuitenkin mukavaa päästä taas takaisin töihin!”
Toiveikkaita ollaan, toteaa Oliver’s Cornerin yrittäjä Mona Rytilahti. Helteinen sää käynnisti terassikauden hyvin, mutta rajoitukset tekevät bisneksestä vielä haastavaa: ”On kuitenkin mukavaa päästä taas takaisin töihin!”
Kuva: Jussi Pohjavirta

Keskustan terasseilla on lupa laajentaa

Toukokuussa Lordinaukiolle povattiin jo suurterassia, mutta ajatus ei saanut kannatusta alueen yrittäjiltä. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kuitenkin linjasi, että kävelykadulla ja Lordinaukiolla toimiville ravintoloille myönnetään 20 prosenttia lisätilaa terassitoimintaa varten elokuun loppuun asti.

Myönnytystä on hyödynnetty Oluthuoneella ja sen terassi onkin nyt viidenneksen isompi kuin aikaisempina kesinä. Muiden tapaan terassi täyttyi maanantaina jo puoliltapäivin.

– Baari aukesi kello 11, mutta pieni epäilys kävi, ehditäänkö terassia saada auki. Pöydät olivat aamulla vielä maassa nipussa ja pientä maalaushommaakin oli vielä jäljellä, naureskelee Oluthuoneella työskentelevä Heikki Henttunen.

Henttusen mukaan hallitukselta annetut määräykset ovat askel parempaan suuntaan. Rajoitukset eivät juurikaan tuota ongelmia ulkotiloissa, mutta baarin sisällä ne aiheuttavat haasteita, koska esimerkiksi baaritiskillä oleskelu on nyt kielletty.

– Olemme nyt poistaneet kaikki jakkarat tiskiltä, mutta voi olla, ettei asiakkaat aina muista ohjeita. Ihmettelyä kyllä tulee.

Kodissa kesä käynnistyy asteittain

Valtakadulla sijaitseva Hostel Café Koti starttasi myös kesäkautensa avaamalla myöhään iltapäivällä Mökki-nimisen kattoterassinsa. Siellä ravintolapäällikkö Annika Uurtamo odotti innolla avaamista ja kesän ensimmäisiä asiakkaita.

– Voi olla, että tulee ihan tippa linssiin kun näkee taas tuttuja asiakkaita, hän iloitsee.

Hostel Café Kodin toinen yrittäjä Antti Piiparinen kertoo, että hostellin toimintaa lähdetään nyt avaamaan asteittain. Katutason kahvilatilat, majoitustoiminta ja viereinen Nabo-ravintola avataan juhannuksen jälkeen. Kattoterassin avaamista kirittiin helteiden takia.

– Myös työntekijät halusivat vahvasti lähteä kokeilemaan ovien avaamista asiakkaille.

Hostel Café Koti sulki ovensa ensimmäisten joukossa maaliskuussa. Piiparisen mukaan kulunut kevät on ollut taloudellisesti erittäin tiukka ja siksi askeleissa on nyt oltava varovainen.

– Nyt kokeillaan, miten tilanne lähtee taas normalisoitumaan. Uskon, että monella polttelee jo päästä nauttimaan auringosta ja kesästä, ja kotimaanmatkailukin alkaa nostaa päätään taas juhannuksen jälkeen.