Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Teol­li­suus­liit­to ja Tek­no­lo­gia­teol­li­suus jat­ka­vat työ­eh­to­so­pi­mus­neu­vot­te­lu­ja tors­tai­na – kiistaa on ai­noas­taan pal­kan­ko­ro­tuk­sis­ta

Sopua hierotaan nyt ilman valtakunnansovittelijan apua. Kaksi sovintoesitystä ei ole johtanut tulokseen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvailee neuvottelujen edellytyksiä hyviksi, koska työtaistelu-uhkia ei ole päällä kummallakaan osapuolella.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvailee neuvottelujen edellytyksiä hyviksi, koska työtaistelu-uhkia ei ole päällä kummallakaan osapuolella.
Kuva: Jukka Ritola

Neuvotteluja työmarkkinakierroksen päänavauksen aikaansaamiseksi jatketaan heti uudenvuoden jälkeen torstaina iltapäivällä. Asiasta kertoivat maanantaina Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Osapuolet palaavat neuvottelupöytään ilman valtakunnansovittelijan apua. Kaksi valtakunnansovittelijan sovintoesitystä on aiemmin hylätty.

Helteen mukaan on tärkeää, että neuvotteluja voidaan jatkaa ilman uusia työrauhahäiriöitä.

Aalto sanoi maanantaina Lännen Medialle, että toiveena on tietenkin neuvottelutuloksen syntyminen, koska osapuolet ovat sitä mieltä, että neuvotteluja kannattaa jatkaa.

– Nyt kun meillä ei ole päällä uhkia puolin eikä toisin, neuvotteluedellytykset ovat olemassa. Siksi on varmaan hyvä yrittää vielä kerran keskenämme.

Kiistaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa on enää ainoastaan palkankorotusten määrästä. Kiky-tunneista luopumisesta on jo aiemmin päästy yhteisymmärrykseen.

Kumpikin osapuoli hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ennen joulua tekemän toisen sovintoesityksen. Työnantajan mukaan ratkaisu ei ollut kustannuksiltaan ja rakenteeltaan kokonaisuutena hyväksyttävä. Työntekijäpuolen mukaan tarjottu palkankorotus oli aivan liian alhainen.

Teollisuusliiton mukaan esitys olisi tuonut sovitteluissa olleille aloille kahdessa vuodessa yhteensä 2,4 prosentin korotukset. Yleiskorotus olisi ollut ensimmäisenä vuonna 0,8 ja toisena vuonna 1,0 prosenttia. Toisena sopimusvuonna olisi lisäksi tullut paikallinen työnantajan jakama 0,6 prosentin palkkaerä.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksesta odotetaan ratkaisua, joka päänavauksena loisi pohjaa myös muiden alojen sopimuksille. Neuvotteluja on käyty koko syksy.