Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Te­ko­älyl­lä työ­mah­dol­li­suuk­sia yli 50-vuo­tiail­le

Kirjoittajan mukaan tekoälyn nopea kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat säilyttää työelämäkelpoisuutensa. Tässä tehdään tekoälytutkimusta Oulun yliopistossa.
Kirjoittajan mukaan tekoälyn nopea kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat säilyttää työelämäkelpoisuutensa. Tässä tehdään tekoälytutkimusta Oulun yliopistossa.
Kuva: Peura Pekka

Haluaisin kiinnittää huomion ajankohtaiseen aiheeseen, joka koskettaa erityisesti yli 50-vuotiaita. Työelämä muuttuu lähivuosina merkittävästi ja nyt tekoälyn nopea kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat pysyä ajan hermolla ja säilyttää työelämäkelpoisuutensa.

Tekoäly voi tarjota mahdollisuuden paluuseen työelämään niille, jotka ovat pudonneet sieltä syystä tai toisesta. Jokainen, jolla on pääsy internetiin, voi tutustua tekoälyyn ilmaiseksi ja harjoitella sen käyttöä. On tärkeää ymmärtää, että tekoäly ei ole vihollinen tai kilpailija, vaan ennemminkin työkalu, joka voi tehdä työnteosta ja työnhausta tehokkaampaa, sekä avata uusia työllistymismahdollisuuksia.

Yksi konkreettinen tapa tutustua tekoälyyn on opetella ChatGPT:n hyödyntämistä. Sen oppiminen ei vaadi syvällistä teknistä osaamista, vaan peruskäyttöön tutustuminen onnistuu helposti. Internet on täynnä ilmaisia opetusmateriaaleja siihen. Hallitsemalla ChatGPT:n perusteet, voi vielä erottua työnhaussa ja osoittaa valmiutta oppia uutta teknologiaa.

Toteutan työssäni selvitystä tekoälyn vaikutuksista ja olen havainnut, että sen perusteista tulee hyvin nopeasti tietotyöosaamisen itsestäänselvyys, joten kannattaa hypätä nyt mukaan.

On tärkeää muistaa, että tekoälyn hyödyntäminen ei korvaa ihmisiä, vaan pikemminkin täydentää heidän osaamistaan. Tekoäly auttaa meitä tekemään työmme tehokkaammin ja keskittymään enemmän sellaisiin tehtäviin, joissa ihmisosaaminen on korvaamatonta. Näkemyksellisyys, kokemus ja asiantuntijuus lähtevät edelleen meistä ihmisistä.

Rohkaisen kaikkia tietotyötä tekeviä ja siihen tähtääviä, erityisesti yli 50-vuotiaita, pysymään uteliaina ja valppaina tekoälyn suhteen. Toivotan onnistumisia työelämän askelissa!

Kirjoittaja on KTT ja viestintäyrittäjä.