kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Teh­taan­joh­ta­ja sai myös toisen tehtaan vas­tuul­leen ja pääsi samalla hienon pro­jek­tin pariin

Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden Juha Mäkimattila aloitti myös kartonkiin erikoistuvan Oulun tehtaan johdossa.

Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila kertoo, että Stora Enson Oulun tehtaasta tulee kilpailukykyinen yksikkö, kun se aloittaa kartongin tekemisen.
Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila kertoo, että Stora Enson Oulun tehtaasta tulee kilpailukykyinen yksikkö, kun se aloittaa kartongin tekemisen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden johtaja Juha Mäkimattila on päässyt mielenkiintoisen projektin pariin. Hän toiminut vanhan toimensa rinnalla saman konsernin täysin uudistuvan Oulun tehtaan johtajana kesäkuun alusta lähtien.

Stora Enso muuttaa paperitehtaan pakkauskartonkitehtaaksi ensi vuoden lopulla 350 miljoonaa eurolla. Yhtiö tekee toisesta paperikoneesta kartonkikoneen ja pysäyttää toisen paperikoneen, mutta on varautunut ympäristölupahakemuksessaan sen muuttamiseen kartonkikoneeksi myöhemmin.

– Ensi vuoden syyskuun loppuun asti teemme paperia ja kahden kuukauden investointiseisokin jälkeen joulukuun alkupäivinä alkaa kraftlainerin tuotanto, Mäkimattila sanoo.

Pakkauskartonkitehdas tuottaa valmistuttuaan aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlaineria, jolle on paremmin kysyntää kuin paperille.

– Oulun projekti on hieno kaikin puolin. Siirrymme taantuvalta paperimarkkinalta kasvavaan pakkaustuotemarkkinaan, mikä on yhtiön strategian mukaista. Oulusta tulee kilpailukykyinen yksikkö. Ikävää on, että muutos koettelee henkilöstöä näin suuressa mittakaavassa.

Oulussa loppuu työt 365 henkilöllä ensi vuoden loppuun mennessä muutoksien vuoksi. YT-neuvottelut loppuivat viime viikolla. Vähennysten jälkeen Oulun tehdas työllistää 177 henkilöä, joista työntekijöitä on 130. Stora Enso tukee työntekijöitä uudelleentyöllistymisessä ja osa heistä saattaa työllistyä yhtiön palvelukseen Kemiin tai muille tehdaspaikkakunnille.

Oulussa ja Veitsiluodossa on työskennellyt molemmissa noin 600 Stora Enson omaa työntekijää. Sen lisäksi molemmissa paikoissa ahkeroivat kunnossapitoyhtiö Eforan työntekijät ja muut kumppaniyritykset. Myös Eforalla on käynnissä Oulussa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko Eforan Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöstöä eli 127 henkilöä. Vähennystarpeeksi on arvioitu enintään 50 henkilöä.

Yksi ihminen ei tietysti voi sen enempää tehdä, kuin aika antaa myöten.
Juha Mäkimattila
Stora Enson Oulun ja Veitsiluodon tehtaanjohtaja

Molemmat Oulun paperikoneet tekevät tällä hetkellä päällystettyä hienopaperia. Veitsiluodossa Stora Enso tekee päällystämätöntä hienopaperia ja aikakauslehtipaperia. Kemissä tehtävillä tuotteilla on jonkin verran samoja asiakkaita ja käyttökohteita kuin Oulun tuotteilla.

Oulun tehtaan puun kulutus kasvaa muutoksien vuoksi 0,5 miljoonalla kuutiometrillä 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

Kahta tehdasta nyt johtava Juha Mäkimattila työskentelee molemmilla paikkakunnilla paikan päällä ja hyödyntää tarvittaessa etäyhteyksiä työssään. Hän sanoo, että kiirettä riittää, mutta haluaa korostaa sekä Kemin että Oulun hyvien tiimien merkitystä.

– Yksi ihminen ei tietysti voi sen enempää tehdä, kuin aika antaa myöten.

Näillä kahdella paikkakunnalla johtaminen on hänen mukaansa kuitenkin erilaista, koska Oulussa alkavat tehtaan muutostyöt ja Kemissä työtehtävät ovat enemmän rutiininomaisempia. Veitsiluodon painopaperit-yksikön tehtaanjohtajaksi Mäkimattila tuli vuonna 2008 ja koko Veitsiluodon tehtaanjohtaja hän on ollut vuodesta 2011 lähtien.

Ennen Mäkimattilaa Oulun tehdasta johtanut Jari Kärkkäinen siirtyi johtajaksi konsernin Group Investments Energy -ryhmään, joka suunnittelee investointeja ja muita muutoksia. Aikanaan Kärkkäinen veti Veitsiluodon hienopaperitehdasta.

Kuka

Juha Mäkimattila

Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden pitkäaikainen johtaja. Viime kesäkuun alusta hän on johtanut myös saman konsernin Oulun tehdasta.

Tuli Veitsiluodon painopaperit-yksikön tehtaanjohtajaksi vuonna 2008. Koko Veitsiluodon johtaja hän ollut vuodesta 2011 lähtien.

Toimii myös muun muassa kahden satamaoperaattorin Kemi Shippingin ja Herman Anderssonin hallituksien puheenjohtajana.