kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Teat­te­ris­ta sääs­tä­mi­nen ly­hyt­nä­köis­tä

Kemin kaupunginhallitus päätti 10.1. käynnistää selvitystyön Kemin kaupunginteatterin toimintamallista. Nyt (21.3.) on julkaistu hyvinvointilautakunnan kokouksen esityslista, jossa esitetään teatterin lakkauttamista. Se olisi paitsi valtava isku kulttuurikaupunkina tunnetulle Kemille myös huono ja lyhytnäköinen säästötoimi.

Teattereiden tulot koostuvat oman toiminnan tuotoista eli lähinnä lipputuloista, kaupungin tuesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä valtionosuuksista. Ne ovat laskennallisia ja perustuvat henkilötyövuosiin. Kemin kaupunginteatteri saa todellisia henkilötyövuosiaan enemmän valtionosuuksia, koska teatteritaidetta halutaan tukea myös pohjoisemmassa. Kemin teatterille 2022 myönnettävät valtionosuudet ovat 737 087 euroa, 2020 verrattuna nousua on liki 71 000 euroa. Raha on ns. korvamerkittyä eli se on tarkoitettu juuri teatterin toimintaan, eikä rahaa voi käyttää muihin kaupungin menoihin.