Kolumni

Teat­te­rin johtaja kertoo, mitä teat­te­ril­la teh­dään, kun esi­tyk­siä ei ole

Esitystilanteiden yhteisöllisyyttä striimaukset ja taltioinnit eivät korvaa.

-

Kävin katsomassa läpimenoa tulevasta Timo K. Mukan romaaniin pohjautuvasta näytelmästämme Maa on syntinen laulu. Ensi-illan piti olla jo helmikuussa, mutta olosuhteiden pakosta se on siirtynyt useampaan otteeseen toteutuen nyt syys-lokakuun taitteessa. Tuotantoa on valmisteltu jo vuosi. Musiikkiharjoitukset alkoivat lokakuussa.

Olin aivan pakahtua tunteideni kanssa. Näyttelijöillä oli maskit tai visiirit päässä eikä esitys ollut vielä millään muotoa valmis, mutta siinä se oli silti aistittavissa: teatterin taika. Se ei ole pölyssä, maskien hajussa tai samettiverhoissa vaan yksinkertaisesti tilassa ja ajassa, jotka esiintyjät ja katsojat keskittyneesti jakavat ja energiakentässä, joka heidän välilleen syntyy. Parhaimmillaan kaikki hengitämme hetken samaa todellisuutta ja tunteet siirtyvät rampin yli molempiin suuntiin.

Striimaukset ja taltioinnit ovat hieno tapa tuoda poikkeusoloissa teatteria ihmisten luo. On mukavaa nähdä mitä muissa kaupungeissa ja maissa on tehty ja nauttia hyvin tehdystä työstä. Esitystilanteiden yhteisöllisyyttä ne eivät kuitenkaan korvaa.

Huhtikuun ajaksi Kemin kaupunginteatteri tuo maksullisena taltiointina nähtäväksi kaksi lyhytnäytelmää amerikkalaiselta Neil LaButelta. Näytelmät nähtiin lyhyeksi jääneellä syyskaudella osana Kaikki tai ei mitään -nimistä esityskokonaisuutta, jonka kolmannen lyhytnäytelmän taltioinnin koronarajoitukset ikävä kyllä estivät. Lähikuvat vievät näyttelijöiden iholle tavalla, joka ei katsomosta käsin olisi mahdollista.

Teatterin esitystoiminta on ollut katkolla jo neljä kuukautta. Tänä aikana on valmisteltu ja harjoiteltu tulevia tuotantoja, tehty muuttoa ja remontoitu toimitiloja, toteutettu kevyttä poikkeusohjelmistoa somessa ja ulkotiloissa, kuvattu tallenteita striimattavaksi ja päivitetty tuotantokalenteri sekä ohjelmisto lukemattomia kertoja.

Teatterimme on pieni ja ketterä. Vaikka aikataulujen kanssa onkin jatkuvaa säätämistä, ei meillä ole jouduttu heittämään isoja esityksiä roskiin kuten monessa muussa kaupungissa. Tuotannot ovat siirtyneet kalenterissa jopa kahdella vuodella eteenpäin ja tekijätkin osittain vaihtuneet, mutta turhaa työtä ei ole Kemissä kukaan tehnyt. Kaikki näytelmät saadaan yleisön nähtäväksi muodossa tai toisessa.

Kiitos tuestanne, kohta taas nähdään!