kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Tilaajille

Tässä soi elävä al­ku­mu­siik­ki – Sa­vi­kiek­ko­jen ke­räi­li­jä ja kuu­lui­sa tutkija hurahti iki­van­haan mu­siik­kiin, jota voi yhä kuun­nel­la Kreikan kau­kai­sil­la vuo­ril­la

Vanhaan bluesiin ja folkiin erikoistunut Grammy-palkittu amerikkalainen savikiekkojen keräilijä Christopher King yllätti itsensä ja muut. Hän hurahti Epeiroksen vuoriston surumieliseen kansanmusiikkiin ja huomasi pian vaihtaneensa kotimaansa ja vaimonsa. Se on säilynyt Kreikassa liki samanlaisena tuhansien vuosien ajan ja vaikuttanut suomalaiseenkin perinteeseen. Epeiroksen maagisia ääniä ja Kingin värikästä tarinaa piti matkustaa kuuntelemaan Vitsa-nimiseen kylään.

Majatalon isäntä näyttää tietä. Tänne, tänne. Aukiolle. Musiikki alkaa soida kymmeneltä, ja sitä ennen pitää hamstrata sapuskaa.

Hämärä elokuinen ilta on humahtanut pimeäksi yöksi, mutta lämpöä riittää yhä hellerajan vaiheille. Sankka ihmisvirta valuu Vitsan kylän kapeilla kivisillä kujilla alas kohti aukiota, jonka keskellä kasvaa jättiläismäinen plataanipuu.