Mielipide

Tapaus Kaukon koulu: verkostokonsultointi ei ole oikea keino kuulla asukkaita

Kuulemistilaisuuksien vetäjien pitää tuntea käsiteltävä asia, ymmärtää paikalle tulleiden asukkaiden huoli ja suhtautua heihin vakavasti.

Mitä Kaukon koulurakennukselle tapahtuisi, jos koulu lakkautettaisiin? Tilaliikelaitoksen johtajan mukaan idyllinen rakennus saattaisi kiiinnostaa esimerkiksi matkailuryrityksiä.
Mitä Kaukon koulurakennukselle tapahtuisi, jos koulu lakkautettaisiin? Tilaliikelaitoksen johtajan mukaan idyllinen rakennus saattaisi kiiinnostaa esimerkiksi matkailuryrityksiä.
Kuva: Pekka Aho

Kaukon koululla järjestettiin torstaina 10.10. kuulemistilaisuus, jonka aiheena oli  kyseisen koulun lakkauttaminen. Tieto koulun lakkautussuunnitelmasta oli otettu  järkyttyneenä vastaan. Olihan koulutuslautakunta  vuonna 2016 tehnyt yksimielisen päätöksen koulun säilyttämisestä.

Puheenjohtaja Pertti Lakkala sanoi tuolloin, että koulun lakkautuspäätöstä ei nyt mitenkään lykätty johonkin tulevaisuuteen, vaan lautakunta halusi selvästi linjata, ettei koulua suljeta (Yle 23.6.2016).  Paavalniemelle oltiin suunnittelemassa kaavaa ja asukkaille haluttiin antaa rauha suunnitella tulevaisuuttaan luottaen siihen, että kylällä on jatkossakin lähikoulu.

Vihaisille asukkaille jaettiin kyniä ja paperilappuja

Tilaisuuden alussa verkostokonsultti jakoi ihmisille kyniä ja pieniä paperilappuja ”muistiinpanoja varten”. Sitten kuultiin alustukset ja perustelut koulun lakkauttamiselle. Alustusten jälkeen konsultti kertoi, että nyt osallistujat jaetaan ryhmiin ja kysymykset päättäjille kirjoitetaan fläppitauluihin. Nämä kirjoitetaan sitten puhtaaksi ja toimitetaan eteenpäin.

Aivan ymmärrettävästi paikalle tulleet asukkaat ja koululaisten vanhemmat eivät olleet valmiitä tällaiseen ryhmätyöskentelynä toteutettavaan ”kuulemiseen”.

He olivat tulleet paikalle esittämään kysymyksiä ja saamaan vastauksia. He olivat huolestuneita, epätietoisia, vihaisia ja ehkä jopa voimattoman raivon vallassa. Lopulta he saivat kuin saivatkin esittää kysymyksensä suoraan paikalla oleville virkamiehille.

Ensin viedään koulu ja sitten tuodaan turistit

Paavalniemen kaava on nyt valmistunut ja kävely- tai pyöräilymatkan päähän koulusta voisi alkaa muuttaa lapsiperheitä. Ennen kaavan valmistumista tehdyn väestöennusteen mukaan koulun oppilasmäärä pienenee tulevaisuudessa niin paljon, ettei koulua kannattaisi säilyttää. Nämä ennusteet eivät ota huomioon kaupungin sisäistä muuttoliikettä. Niissä ei näy esimerkiksi se, että lapsiperheet muuttavat vaikkapa Paavalniemen, Ojanperän ja tulevan Metsäruusun alueelle juuri siksi, että siellä on se kyläkoulu.

Mitä sitten tapahtuisi tyhjilleen jääneille tiloille? Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala kertoi, että monet matkailuyritykset olisivat kiinnostuneita tällaisista tiloista.


Ainoa syy lakkauttaa Kaukon koulu on arvioidut kustannussäästöt. Rakennuksissa ei ole vikaa. Virkamiesten laskelmien mukaan säästöä syntyisi enimmillään noin 257 000 euroa. Tämä edellyttäisi kuitenkin, että kaikki koulun oppilaat saataisiin sijoitettua Ounasvaaran koulun nykyisiin ryhmiin. Myös joiltakin määräaikaisilta opettajilta loppuisi työt.

Mitä sitten tapahtuisi tyhjilleen jääneille tiloille? Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala kertoi, että monet matkailuyritykset olisivat kiinnostuneita tällaisista tiloista. Aikamoinen kauhukuva kyläläisille, kun ensin viedään koulu ja sen jälkeen vielä asumisrauha turistien vallatessa alueen moottorikelkkoineen!

Virkamiehiä puhuteltiin etunimeltä

Siitä huolimatta, että osallistujat saivat lopulta esittää kysymyksensä suoraan virkamiehille, jäi tilaisuuden anti laihaksi. Päättäjille oli 4.10. lähetetty Kaukon koulun vanhempaintoimikunnan sekä Ojanperän-Paavalniemen kylätoimikunnan yhteisesti laatima perusteellinen kannanotto koulun säilyttämisen puolesta. Tähän ei viitattu missään vaiheessa, eli epäselväksi jäi kuinka moni virkamiehistä oli sen lukenut.

Vaikka virkamiehet olikin alussa esitelty, heidän nimensä ja vastuualueensa eivät todennäköisesti jääneet monillekaan mieleen, koska heitä puhuteltiin pääasiassa etunimiltä.

On tietenkin tärkeää, että kuulemistilaisuuksia järjestetään. Toivoisin kuitenkin, että asukkaat kokisivat tulevansa niissä aidosti kuulluiksi. Tämä ei mielestäni ollut sellainen tilaisuus.

Kaupunki on alkanut käyttää verkostokonsultteja näiden tilaisuuksien vetämiseen. Keinot eivät kuitenkaan saisi mennä sisällön edelle. Paljon tärkeämpää  kuin muistiinpanolappujen jakaminen on, että näiden tilaisuuksien vetäjät ovat perehtyneet käsiteltävään asiaan, ymmärtävät paikalle tulleiden asukkaiden huolen ja suhtautuvat heihin vakavasti.

Kaukon koulun lopettaminen ei ole välttämätöntä. Siitä saatavat säästöt ovat marginaalisia koko kaupungin budjettiin nähden ja haitat pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia.

Kirjoittaja Saara Hartzell on varavaltuutettu (vas.) Rovaniemen kaupunginvaltuustossa ja koulutuslautakunnan varajäsen.