Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

"Tämä on vähän sama kun ottaisi koi­ran­pen­nun" – Satu Mä­ke­lä-Num­me­la teki rohkeat muu­tok­set Tokion kyn­nyk­sel­lä

Trapin olympiavoittaja lyhensi kesäkuussa aseensa perää ja opetteli tähtäämään kahdella silmällä.

Satu Mäkelä-Nummela rikkoo kiekkoja jo neljänsissä olympialaisissa.
Satu Mäkelä-Nummela rikkoo kiekkoja jo neljänsissä olympialaisissa.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Satu Mäkelä-Nummela matkusti perjantaina neljänsiin olympialaisiinsa huojentuneena. Trapin olympiavoittaja lyhensi kesäkuussa haulikkonsa perää puolellatoista sentillä ja opetteli tähtäämään kummallakin silmällä.

Muutokset olivat rohkeita, mutta Mäkelä-Nummelan mukaan niihin oli pakko ryhtyä.

– Rassaa pääkoppaa, kun ei ole ollut positiivisia tuloksia, Mäkelä-Nummela kertoi kuukausi sitten ampujien mediapäivässä Hollolassa.

– Tähtäysasento ei ollut vaivaton, vaan se piti tekemällä tehdä. En päässyt aseen päälle.

Kesäkuussa Mäkelä-Nummela mietti, riittääkö aika ennen olympialaisia, jossa naisten trapin kisapäivät ovat 28.–29. heinäkuuta. Vielä kesäkuun lopussa Mäkelä-Nummela jäi Osijekin maailmancupissa 26:nneksi tuloksella 107/125 kiekkoa, mutta  Orimattilassa rikkoontui jo 118 kiekkoa 125:stä.

– Viime aikojen harjoitukset ovat sujuneet hyvin, Mäkelä-Nummela kertoi ennen lentoaan Japaniin.

Ikä pakotti muutoksiin

Viime lokakuussa 50 vuotta täyttänyt Mäkelä-Nummela naurahtaa, että ikä on pakottanut muutoksiin.

– Kun ihminen tulee vanhaksi, ei pääse enää sellaisiin asentoihin kuin ennen.

Myös näkökyky muuttuu. Aiemmin hän tähtäsi vain toisella silmällä, sillä tarra peitti ampumalasien vasemman silmän puolta. Nykyään Mäkelä-Nummela tähtää kahdella silmällä ja sulkee suorituksen aikana toisen.

Vuosikymmeniä ampuneelle uuteen oppiminen kestää aikansa, mutta Mäkelä-Nummela on tottunut säätämään tekniikkaansa.

– Tämä on vähän sama kuin ottaisi koiranpennun. Minun täytyi kouluttaa itseni tämän aseen kaveriksi, Mäkelä-Nummela vertasi.

Maailmanennätys ei riittänyt olympiapaikkaan

Olympiataipaleensa vuonna 2008 Pekingissä kultamitalilla aloittanut Mäkelä-Nummela arvostaa pääsyä neljänsiin viiden renkaan kisoihin. Naisten trapissa kisaa Tokiossa 26 urheilijaa 19 maasta.

– Tässä on hienoa se, että on itse ansainnut maapaikan. Meidän lajissamme se ei tule tietyllä tuloksella, vaan sijoituksella. Useimmiten maailmancupissa pitää olla ykkönen tai kakkonen olympiapaikan saadakseen.

Hän saavutti Tokio-paikan toissa vuoden elokuussa ampumalla kakkossijalle Hollolan maailmancupissa. Saman vuoden maaliskuun maailmancupissa Meksikossa hän oli tähdännyt peruskilpailun maailmanennätyksen, mutta se ei vielä tuonut olympialippua, koska finaalissa tahti hyytyi.

– Toivottavasti tulos on Tokiossa niin hyvä, että se riittää finaaliin. Sitten voi tehdä uudet huudot.

Kuuden parhaan huipennuksessa ampujat aloittavat puhtaalta pöydältä.

Skeetkokeilu: Kuin heiluttelisi sulkaa

Mäkelä-Nummela on tottunut kiertämään maailmaa, mutta Tokiosta tulee silti hänellekin poikkeavat kokemus. Ainakin testitikkua työnnetään nenään useammin kuin kerran.

– Aika usein on kyllä tikutettu, joten melkoinen pulloharja menee jo nenään, talvella Espanjassa kolmesti leireillyt Mäkelä-Nummela naurahti.

Haulikkoampujien porukassa Mäkelä-Nummela on nyt ainoa trapin tulenkantaja, sillä olympialaisten keltanokat Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen ampuvat skeetiä. Lajiporukoiden välillä on ikuinen leikkimielinen kädenvääntö, kumpi haulikkolaji on mielekkäämpää.

– Malagan leirillä kokeilin poikien kanssa ensi kertaa skeetiä. Ammuin kolme sarjaa, ja ensimmäisellä osuin 14 kiekkoon, toisella 16:een ja kolmannella 15:een, Mäkelä-Nummela hämmästeli.

– Skeetin pyssy on paljon kevyempi kuin trapin ase. Oli kuin olisi sulkaa heilutellut.

Kuka?

Satu Mäkelä-Nummela

Osallistuu Tokiossa neljännen kerran olympialaisten trap-ammuntaan. Näin hänen olympiataipaleensa on edennyt:

– 2008, Peking: Olympiakultaa. 75 kiekon peruskilpailussa tulos 70 ja finaalissa tulos 21/25. Yhteensä 91 kiekkoa.

Mäkelä-Nummela oli peruskilpailun jälkeen jaetulla kärkisijalla. Lopputuloksissa hän kukisti Slovakian Zuzana Stefecekovan kahdella kiekolla.

– 2012, Lontoo: Seitsemäs. Mäkelä-Nummela tähtäsi 75 kiekon peruskilpailussa tuloksen 70 ja karsiutui kuuden parhaan finaalista.

Mäkelä-Nummela uusi finaalipaikasta Espanjan Fatima Galvezin ja Venäjän Jelena Tkatshin kanssa. Ensin putosi Tkatsh, mutta Galvezin kanssa kisa finaalipaikasta venyi 13 uusintakiekkoon.

– 2016, Rio de Janeiro: Kymmenes. Mäkelä-Nummela tähtäsi peruskilpailussa tuloksen 66.

Finaalipaikasta olisi päässyt uusimaan kaksi kiekkoa paremmalla tuloksella. Uudenlaisessa finaalissa tähdättiin ensin välierä, ja kultamitali ratkesi kahden ampujan kesken.

– 2021, Tokio: Naiset ampuvat 28.–29. heinäkuuta 125 kiekon peruskilpailun (5x25 kiekon sarjat). Kuusi parasta etenee finaaliin, jossa 25 kiekon jälkeen huonoin putoaa. Kisa jatkuu, kunnes voittaja ratkeaa.

Tokiossa naisten trapissa on mukana 26 ampujaa 19 maasta. Mäkelä-Nummelan lisäksi olympiavoittaja heistä on Italian Jessica Rossi (2012 Lontoo).