
Wagner-palkkasotilasryhmän dramaattisen kapinan jälkeen maailmalla ihmeteltiin sunnuntaina, mitä lopulta tapahtui ja mitä tapahtuu seuraavaksi, kun palkkasoturit vetäytyivät takaisin asemiinsa.
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti lauantai-iltana äkisti luopuneensa aikeesta kaataa Venäjän sotilasjohto.
Venäläiset Wagner-joukot olivat jo juhannuspäivänä saaneet ainakin osittain haltuunsa tärkeän sotilastukikohdan Etelä-Venäjän Rostovissa lentokenttineen ja lähestyneet Moskovaa.
Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon raportin mukaan Wagner-joukot olivat jo päässeet noin 330 kilometrin päähän Venäjän pääkaupungista, Lipetskin alueen Krasnojeen asti. Wagnerin joukot pääsivät liikkumaan Venäjällä nopeasti, eivätkä maan armeijan sotilaat ja viranomaiset estäneet tai uskaltaneet estää heitä. Paikoin palkkasotilaat otettiin vastaan sankareina.
Jos Prigozhin olisi halunnut jatkaa, hänen joukkonsa olisivat päässeet Moskovaan asti, ISW arvioi.
Ei syytteitä, Prigozhin lähtee Valko-Venäjälle
Venäjä kuitenkin ilmoitti lauantai-iltana, että Prigozhin lähtee Valko-Venäjälle, eikä Venäjä nosta syytettä häntä tai Wagnerin jäseniä vastaan. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n rikostutkinta aseelliseen kapinaan lietsomisesta lopetettiin.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka neuvotteli sovun viime hetkellä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin oli aiemmin televisiopuheessaan julistanut Prigozhinin ja Wagnerin syyllistyneen maanpetokseen ja vannonut rangaistusta.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan osa joukoista voi nyt "halutessaan" allekirjoittaa sopimuksen Venäjän puolustusministeriön kanssa, minkä uskotaan alun perinkin olleen Prigozhinin suurin syy lähteä kapinaan – Prigozhin ei halunnut joukkojaan puolustusministeri Sergei Shoigun alaisuuteen.
Sunnuntaina kuitenkin esitettiin myös arvioita, joiden mukaan Putin joutuu nyt harkitsemaan läheisen kumppaninsa Shoigun asemaa.
"Putinilla oli vain huonoja vaihtoehtoja, ja hän tiesi sen"
Prigozhin itse ilmoitti halunneensa välttää "venäläisen veren" vuodattamisen.
– Nyt on tullut hetki, jolloin verta voidaan vuodattaa. Siksi, ymmärtäen täysin vastuun siitä tosiasiasta, että venäläistä verta tullaan vuodattamaan yhdeltä puolelta, käännämme saattueemme takaisin ja lähdemme vastakkaiseen suuntaan kenttäleireillemme, hän sanoi.
Tässä vaiheessa tshetsheenijoukkojen johtaja Ramzan Kadyrov oli lupautunut Putinille avuksi tarvittaessa kovinkin ottein.
– Putinilla oli vain huonoja vaihtoehtoja, ja hän tiesi sen. Ramzan Kadyrovin komentamat tshetsheenijoukot olisivat olleet hänen hyökkäyksensä etujoukoissa Wagneria vastaan Rostovissa, ja siitä olisi tullut julma sotku. Putin ei voinut olla varma, tottelevatko armeijan yksiköt hänen käskyjään, kirjoitti Washington Postin kolumnisti David Ignatius.
Ajatushautomo ISW:n mukaan kapina paljasti Venäjän turvallisuusjoukkojen heikkouden ja Putinin kyvyttömyyden käyttää niitä sisäisen uhan torjumiseksi. Venäjän joukot on lähes kokonaan sidottu taistelemaan Ukrainassa, ISW totesi.
ISW arveli, ettei Venäjä enää anna Prigozhinin itse johtaa Wagner-joukkoja, vaikka joukot jatkavatkin toimintaa. Myös muut arvelivat, että Wagnerille koituu vielä seurauksia.
– Muuten annetaan viesti siitä, että asevoimat voivat avoimesti haastaa valtion, ja muidenkin on opittava se, että Venäjän valtiolla todellakin on monopoli väkivallan käytöstä maan sisällä, yhdysvaltalaistutkija Samuel Bendett arvioi Center for Naval Analyses -tutkimuslaitoksesta AFP.lle.