Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Tal­koi­lu on ur­hei­lu­seu­roil­le voi­ma­va­ra, josta hyö­ty­vät kaikki

-

Osallistuin äskettäin elämäni ensimmäistä kertaa urheiluseuran talkoisiin.

Edustamani ivalolaisen salibandyseuran SB-69:n miesten joukkueen pelaajat pääsivät roudaamaan käytöstä poistuvaa irtaimistoa ulos Ivalon lukion entisistä tiloista.

Urakka oli minulle samalla välähdys menneestä, sillä olin pyörinyt samoissa luokkahuoneissa viimeksi yli 13 vuotta sitten lukion opiskelijana.

Kahtena peräkkäisenä arki-iltana yhteensä kymmenhenkinen talkooporukka kantoi parin roskalavan täydeltä tavaraa. Käyttökelpoisia pulpetteja ja tuoleja siirreltiin samalla paikasta a paikkaan b odottamaan uutta elämää samassa rakennuksessa Inarin kansalaisopiston kursseilla.

Talkoilusta jäi hyvä mieli, sillä kaikki osapuolet jäivät voitolle. Salibandyseura sai varoja kauden aikana syntyvien kulujen maksamiseen ja pelaajat hyvää oheisharjoittelua.

Isojen pöytien ja vanhojen sohvien kanniskelu vastaa helposti kovaa salitreeniä ja siitä on muillekin hyötyä. Nyt entistä lukiota remontoivan rakennusfirman ei tarvitse käyttää työaikaa tavaroiden siirtelyyn.

Talkootyö on sponsorien hankinnan ohella urheiluseuroille merkittävä tapa varainhankintaan, jolla pidetään seuran jäsenien maksettavaksi lankeavat kausimaksut kurissa.

Talkoilu voi samalla kohottaa koko seuran tai yksittäisen joukkueen yhteishenkeä, kun pelikentiltä tuttuihin naamoihin pääsee tutustumaan myös toisenlaisessa ympäristössä.

Jos talkoista poisjääneitä aletaan osoitella sormella, joukkuehenki voi ottaa osumaa.

Samaan aikaan kaikki perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen, jolloin pakottamisesta syntyvä hampaat irvessä -suorittaminen jää pois. Tai niin sen ainakin pitäisi olla.

Talkoillessa ei pitäisi joutua pomon puhutteluun, vaikka kaikki ei menisi kerralla putkeen. Ja jos talkoista poisjääneitä aletaan osoitella sormella, joukkuehenki voi ottaa osumaa.

Minusta oli ainakin ihan mukava kanniskella tavaroita tuttujen joukkuekavereiden kanssa. Homma muistutti vähän toisen muuttoapuna olemista. Välillä muistettiin pitää taukoakin ja juoda kahvia hyvällä omallatunnolla.

Ja kun kyseessä on aikuisten miesten joukkue, jokainen ymmärtää jo valmiiksi, etteivät kaikki voi työ- ja perhesyiden takia osallistua. Lisäksi osa joukkueemme pelaajista asuu automatkan takana Saariselällä, Inarin kirkonkylällä ja jopa Utsjoella, jolloin kynnys osallistua on heti korkeampi. Lukiolla talkoillut porukka koostuikin pääosin Ivalossa asuvista.

Kannustan kaikkia urheiluseuroihin kuuluvia tai seuroihin kuuluvien junioreiden vanhempia osallistumaan talkoisiin, jos sellainen tilaisuus tulee eteen. Talkootyöstä hyötyvät yleensä kaikki osapuolet.

Jokaisen pitää kuitenkin voida osallistua oman ehtimisen ja jaksamisen sallimissa rajoissa, jolloin touhu pysyy kaikille mielekkäänä.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.