Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tai­wa­nin mukaan Kiina simuloi so­ta­har­joi­tuk­ses­sa hyök­käys­tä saa­rel­le – ­Tie­dus­te­lua­sian­tun­ti­ja: "Kii­na­lai­set ha­lua­vat näyt­tää, että Nancy Pelosin vie­rai­lu saa­rel­la ylittää sie­to­ra­jan"

Yhdysvaltain hallinto: Kiinan päätös vetäytyä yhteistyöstä rankaisee koko maailmaa.

Taipei/Helsinki

Kiina on jatkanut yhtä kaikkien aikojen suurimmista sotaharjoituksistaan Taiwanin ympärillä. Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina simuloi harjoituksessaan hyökkäystä Taiwanin pääsaarelle.

Taiwanin armeija ilmoitti havainneensa lauantaina "useita" kiinalaisia ​​lentokoneita ja aluksia Taiwaninsalmessa.

Taiwanin sotilaslähteiden mukaan osa Kiinan lentokoneista ja aluksista on ylittänyt aluerajan eli demarkaatiorajan, jonka itsehallinnollinen saari on määrittänyt alueelleen. Kiina ei tunnusta aluerajaa.

Kiinan armeija julkaisi videon ilmavoimien lentäjästä, joka kuvasi ohjaamostaan ​Taiwanin ​rannikkoa ja vuoria. Kiinan katsotaan pyrkineen näin osoittamaan, kuinka lähelle Kiinan joukot ovat päässeet Taiwanin rantoja.

Kiinan valtion yleisradioyhtiö CCTV puolestaan raportoi, että Kiinan ohjukset ovat lentäneet suoraan Taiwanin yli sotaharjoitusten aikana. Jos tieto vahvistetaan, tämä on konfliktin merkittävä laajeneminen.

Vastauksena demokraattisen saaren armeija mobilisoi ilma- ja maapartiot sekä maalla sijaitsevia ohjusjärjestelmiä, Taiwanin puolustusministeriö sanoi Twitterissä.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin Taiwania tukevat lausunnot ovat saaneet Kiinalta tyrmistyneen vastaanoton. Valtaisa sotaharjoitus on yksi ilmentymä vastapalloon lyömisestä, mutta Kiina on myös vaikeuttanut Taiwanin ulkomaankauppaa.
Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin Taiwania tukevat lausunnot ovat saaneet Kiinalta tyrmistyneen vastaanoton. Valtaisa sotaharjoitus on yksi ilmentymä vastapalloon lyömisestä, mutta Kiina on myös vaikeuttanut Taiwanin ulkomaankauppaa.
Kuva: FRANCK ROBICHON

Vierailu romahdutti suurvaltasuhteet

Peking on reagoinut rajusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin tekemään Taiwanin-vierailuun. Suurten sotaharjoitusten aloituksen lisäksi Kiina ilmoitti keskeyttäneensä yhteistyön Yhdysvaltain kanssa "keskeisissä kysymyksissä".

Kahden suurvallan väliset suhteet ovat romahtaneet Pelosin matkan jälkeen. Esimerkiksi YK on vedonnut jännitteiden kiireellisen purkamisen puolesta.

Kiinan harjoitusten laajuus ja intensiteetti ovat herättäneet huolta ja suuttumusta Yhdysvalloissa ja muissa demokratioissa. Valkoinen talo kutsui perjantaina Kiinan suurlähettilään Washingtoniin nuhdellakseen häntä Kiinan toimista.

Pelkoa planeetan tulevaisuudesta

Muun muassa ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksen estämisestä on tullut Taiwanin kriisin myötä geopolitiikan uhreja. Pekingin päätös vetäytyä kovalla työllä saavutetusta ilmastonmuutosyhteistyöstä on herättänyt laajempia pelkoja planeetan tulevaisuudesta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille Washingtonissa, että Kiinan päätös vetäytyä ilmastoyhteistyöstä oli "periaatteessa vastuuton".

– He todella rankaisevat koko maailmaa, koska ilmastokriisi ei tunnista maantieteellisiä rajoja. Maailman suurin päästöjen aiheuttaja kieltäytyy nyt ryhtymästä kriittisiin toimiin ilmastokriisin torjumiseksi, hän sanoi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti, että kahden suurvallan on jatkettava yhteistyötä – maailman tähden.

– Pääsihteerin mielestä ei ole mitään keinoa ratkaista maailman kiireellisimpiä ongelmia ilman tehokasta vuoropuhelua ja yhteistyötä (näiden) maiden välillä, Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, joka tapasi filippiiniläisen kollegansa lauantaina, sanoi Washingtonin "päättäneen toimia vastuullisesti", jotta suuri maailmanlaajuinen kriisi vältettäisiin.

– Rauhan ja vakauden ylläpitäminen Taiwaninsalmen rannoilla on elintärkeää paitsi Taiwanille, myös Filippiineille ja monille muille maille, Blinken sanoi toimittajille tavattuaan Enrique Manalon.

Uusi normaali?

Taiwanin asemaa koskevat jännitteet ovat kireimmillään lähes 30 vuoteen, ja sotilaallisen konfliktin riski on kohonnut. Asiantuntijat arvioivat uutistoimisto AFP:lle, että viimeisin taantuma kahden suurvallan välisissä suhteissa voi olla syvä ja pitkäkestoinen.

– Suhde on erittäin huonossa paikassa juuri nyt, sanoi Bonnie Glaser, Saksan Marshall-rahaston Kiina-asiantuntija.

Kahdenvälisen sotilaallisen ja merenkulun vuoropuhelun keskeyttäminen perjantaina Kiinan jatkaessa sotaharjoituksia oli "erityisen huolestuttavaa", hän sanoi.

– Emme tiedä, mitä muuta he tekevät. Emmekä tiedä, onko tämä vain väliaikaista.

John Culver, entinen CIA:n Aasian-analyytikko, sanoi Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksen isännöimässä keskustelussa, että Pekingin päätarkoitus sotaharjoituksilla oli muuttaa vallinnutta tilannetta, status quota.

– Luulen, että tämä on uusi normaali, Culver sanoi.

– Kiinalaiset haluavat näyttää - - että puhemies Pelosin vierailu on ylittänyt sietorajan.