Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tai­to­luis­te­lu kiin­nos­taa Me­ri-La­pis­sa – pai­net­ta on uuden kil­pai­lu­jouk­kueen pe­rus­ta­mi­seen

Icebreakers-joukkue voitti kultaa viikonloppuna Seinäjoella.
Icebreakers-joukkue voitti kultaa viikonloppuna Seinäjoella.
Kuva: Tero Ruokanen

Päävalmentaja Anneli Kunnari näkee Meri-Lapin taitoluistelijoiden tulevaisuuden positiivisena. Muodostelmaluisteluun keskittynyt seura perustettiin tänä keväänä. Aiemmin muodostelmaluistelijoiden jaosto toimi osana Kemin Lämäreitä. Seuran luistelijat asuvat ympäri Meri-Lappia, mutta seuran harjoittelu on keskitetty Kemiin. Tällä hetkellä seuran riveissä on noin 130 harrastajaa.

– Meille on koko ajan tullut lisää luistelijoita, Kunnari iloitsee.

Seurassa on kaksi kilpailevaa joukkuetta, muodostelmaluistelun perusteita harjoittelevia alokkaita, luistelukoululaisia sekä tekniikkaryhmäläisiä. Kansallisissa kilpailuissa seurasta käyvät Tulokkaat-sarjassa kilpaileva alle 12-vuotiaiden joukkue ja Noviisit-sarjassa kilpaileva alle 15-vuotiaiden joukkue. Vaikka kilpailujoukkueisiin sallitaan muutama yli-ikäinen luistelija, on Kunnarin mukaan seurassa painetta kolmannen kilpailevan joukkueen perustamiseen.

– 12-19 -vuotiaita juniorijoukkueikäisiä harrastajia alkaa olla niin paljon, että joukkueen perustaminen on mahdollista. Samalla seuran jääajan tarve kasvaa, Kunnari arvioi.


Seuran molempien kilpailujoukkueiden kisakausi on jo alkanut. Noviisien Icebreakers sijoittui marraskuussa käydyissä ensimmäisissä kisoissaan kuudenneksi.

– Vaihdoimme ohjelmaan muutamia elementtejä. Uudet kuviot alkoivat toimia hyvin, ja joukkue voitti kultaa viime viikonlopun kisoissa Seinäjoella. Emme ole koskaan saaneet niin hyviä pisteitä, ja joukkueemme alkaa näillä pisteillä olla samalla tasolla Etelä-Suomen parhaiden kansallisen tason noviisi-joukkeiden kanssa, Kunnari kertoo.

Alle 12-vuotiaiden Snowflakes-joukkue aloitti kilpailukautensa viikonloppuna Seinäjoella, jossa joukkue sijoittui viidenneksi.


Kunnarin lisäksi kilpailevia joukkueita valmentaa Rovaniemellä liikunnanohjaajaksi opiskeleva simolaislähtöinen Emilia Miettunen. Kunnari kertoo, että kisajoukkueiden ohjelmia aletaan hahmotella jo kesällä, jolloin Suomen taitoluisteluliitto ilmoittaa, millaiset elementit ovat tulevan kauden ohjelmissa pakollisia.

– Esimerkiksi tulokas-joukkueet saivat valita onko ohjelmassa mylly vai askelsarja. Noviiseiden sarjassa useana vuonna ohjelmassa pakollisena elementtinä on vaihdellut liikkuva ympyrä tai liikkuva mylly. Noviisien uusi liike on tänä vuonna liukuelementti, Kunnari kertoo.

Ainakaan toistaiseksi muodostelmaluistelukilpailuja ei ole pidetty Meri-Lapissa. Kilpailujoukkueiden ohjelmat on kuitenkin mahdollista nähdä taitoluistelijoiden perinteisessä joulunäytöksessä, joka tänä vuonna järjestetään tulevana sunnuntaina Kemin jäähallilla.

Näytöksessä nähdään myös luistelukoululaisten, alokkaiden, tekniikkaryhmäläisten sekä harrastajien vanhemmista kootun ryhmän taidonnäytteitä.

Tällä hetkellä seuran luistelukoulussa on 47 harrastajaa. Luistelukoulusta edetään alokas-joukkueisiin, josta taitotason karttuessa voi siirtyä seuran kilpaileviin joukkueisiin.

Muodostelmaluistelussa joukkueet ovat sekajoukkueita eli tytöt ja pojat voivat kuulua samaan joukkueeseen ja kilpailla samassa sarjassa.