Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Tai­tei­li­jat avaavat ta­ri­noi­ta teos­ten­sa takaa Kemin tai­de­mu­seon näyt­te­lys­sä - ku­va­tai­teil­jat ker­to­van töis­tään myös vi­deoil­la

Pirjo Nykänen (vas.), Anne Milana ja Seppo Mikkanen kertovat teoksistaan myös videoilla Youtubessa.
Pirjo Nykänen (vas.), Anne Milana ja Seppo Mikkanen kertovat teoksistaan myös videoilla Youtubessa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Joskus taidenäyttelyissä tulee mieleen, että olisi mukava, jos saisi tietää, mitä taiteilija haluaa teoksellaan viestiä. Nyt taiteilijoiden aivoituksiin on mahdollista tutustua Kemin taidemuseon kokoelmista kootussa näyttelyssä.

Näyttelyssä on taidemuseon uusimpia teoshankintoja sekä teoksia, jotka ovat päässeet vuosien saatossa vain harvoin esille.

– Idea näyttelyihin lähti yleisöopastuksista. Osallistujat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että saavat tietoa esiteltävistä teoksista, kertoo Kemin taidemuseon vs. johtaja Tanja Kavasvuo. 

Kuvataiteliija Anne Milanalta on esillä värikylläinen omakuva Mä ja mun turkoosit, joka syntyi Espanjassa.

–Olin ulkosalla pihalla ja katselin että hertsileekare, kuinka ihanan näköistä! Valkoiset talot, joihin auringon säteet osuivat, olivat niin lämpimän kellertävän oranssit ja ne varjot, sellaisen upean sinivioletin syvät sävyt. Siinä sain sen idean, että miltä nuo sävyt näyttäisi minun kasvoilla.

Anne Milana esittelee teostaan myös Youtubessa:

Näyttelyn teosten tarinat ovat taiteilijoiden itsensä kertomia asioita teosten syntyhetkestä, teoksen idean synnystä ja taiteilijasta itsestään.

Teoksia on esillä 27 taiteilijalta. Taiteilijanimet ovat: Alapartanen Jouko, Anne Milana, Engblom Tom, Heikkilä Jaakko, Hyttinen (nyk. Pitko) Marjo, Junttila Helena, Kanto Hanna, Kajaniemi Aino, Karppanen Joel, Kiuru Kaija, Koivisto Sanna, Korkalo Tuomas, Korpela Pentti, Kyrö Pekka-Hermanni, Laine Merja, Lavonen Kuutti, Lavonen Maija, Miettunen Sauli, Mikkanen Seppo, Mölsä (nyk. Sorainen) Eeva-Liisa, Nykänen Pirjo, Poussu Jyrki, Riestola Anu, Salaheddine Kamal, Tuomivaara Teuvo, Ylipieti Noora ja Ypyä Teuvo.

Teoksen idean lähtökohtana saattaa olla myös esimerkiksi sattumalta löydetty materiaali, kuten Seppo Mikkasen teoksessa Kerro, kerro, kuvastin.

– Istuin kotona keittiössä. Suunnitelmissa oli, että vien peltitölkkejä kierrätykseen. Jalostajan hernekeittopurkkiin oli jäänyt kansi kiinni ja siitä tuli peili mieleen. Kaksi lintua lehahti kotipihlajaan ja emolintu alkoi ruokkimaan poikastaan. Ihaillen äitilintu katsoi poikastaan ja tuumasi, että hänellä on maailman kaunein lapsi.

Seppo Mikkanen:

Pirjo Nykäsen kolmiosaisen vihreäsävyisen teoksen voi tavallisesti bongata Lappian toimipisteestä Meripuistokadulta. Teos on tilaustyö ja toteutettu prosenttiperiaatteella, joka tarkoittaa sitä, että julkisessa rakentamisessa prosentti kuluista pitäisi käyttää taiteeseen.

Teoksen nimi on Muistan kun, mutta Nykäsen piti toden teolla muistella, mitä hän oli ajatellut teosta tehdessään.

– Peilaan työtä nykytöihin, joissa esimerkiksi värimaailmani on täysin erilainen kuin se oli tuolloin, Nykänen toteaa.

Pirjo Nykänen:Anne Milanan omakuva on ollut harvoin esillä.
Anne Milanan omakuva on ollut harvoin esillä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Pentti Korpelan maalaus on ollut harvoin esillä.
Pentti Korpelan maalaus on ollut harvoin esillä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Seppo Mikkasen veistoksessa pronssiset linnut istuvat ruokailemassa peltipurkin reunalla.
Seppo Mikkasen veistoksessa pronssiset linnut istuvat ruokailemassa peltipurkin reunalla.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio