tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Tilaajille

Tais­te­lua ei ole vielä hävitty

Tuoreen ennusteen mukaan kuudessa Lapin kunnassa on vuoteen 2040 mennessä enemmän eläkeläisiä kuin työikäisiä. Nyt on korkein aika toimia.

-
Kuva: PEKKA AHO

Suomen – myös Lapin – kunnat ovat jakaantumassa entistä selkeämmin menestyjiin ja häviäjiin. Näin voidaan päätellä aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n tuoreimmasta kuntakyselystä, missä maamme kunnat laitettiin paremmuusjärjestykseen kehitysnäkymiensä osalta (LK 12.2.). Lapissa parhaat näkymät ovat Kittilässä, Rovaniemellä, Muoniossa, Inarissa ja Torniossa, heikoimmat taas Posiolla, Sallassa, Pellossa, Simossa ja Kemijärvellä.

Kyselyssä vertailtiin muun muassa kuntien työllisyyttä, vetovoimaa, koulutusta ja talouden kehitysnäkymiä eri muuttujilla. Näitä olivat esimerkiksi taloudellinen huoltosuhde, THL:n sairastavuusindeksi, kunnallisverotettavat tulot, valmistuneet asunnot, alle 55-vuotiaiden osuus, väestönmuutos ja aloittaneet yritykset.