pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tai­det­ta ko­tei­hin: Minna Kurt­ti­la löysi haa­vei­den­sa taulun somesta

Minna Kurttila näki Facebookissa taulun, jonka tiesi ensi silmäyksellä sopivan olohuoneeseen. Näyttävä teos on kirvoittanut kommentin jokaiselta kodin vieraalta, jopa mittarinlukijalta.

Minna Kurttila haaveili pitkään olohuoneeseen sopivasta taulusta. Minna Linjan maalaukseen Anna sen viedä hän ihastui ensisilmäyksellä.
Minna Kurttila haaveili pitkään olohuoneeseen sopivasta taulusta. Minna Linjan maalaukseen Anna sen viedä hän ihastui ensisilmäyksellä.
Kuva: Pekka Aho
1. Miksi valitsit juuri tämän teoksen?

– Kuva taulusta tuli vastaan Facebookissa Lapin taiteilijaseuran päivityksessä. Oli heti selvää, että tuon taulun haluan. Yleensä kysyn mielipiteen mieheltäni, ennen kuin hankin mitään isompaa, mutta tässä tapauksessa en edes kysynyt: olin niin varma, että tämä on meille juuri hyvä taulu.

– Taulu on energinen, positiivinen ja siinä on upeat värit. Turkoosin sävyt viestivät minulle tässä rauhaa ja tasapainoa, punainen tuo mukaan intohimoa ja voimaa. Siveltimen käytöllä tauluun on saatu hienosti energiaa ja liikettä.

2. Miten teos on kotiutunut?

– Olohuoneen seinällä oli vuosia ollut tyhjä tila. Sitä tuijotellessani olin pikkuhiljaa kehitellyt päähäni idean, millainen taulu siihen voisi sopia. Yritin jossain vaiheessa jopa itse maalata siihen taulun, mutta siitä ei tullut sellaista, jota olisi viitsinyt olohuoneessaan katsella. Minna Linjan teos sopii paikalleen juuri niin hyvin kuin olin ajatellut.

Minna Linja: Anna sen viedä.
Minna Linja: Anna sen viedä.
Kuva: Pekka Aho

– Kaikki meillä käyneet ovat taulua jotenkin kommentoineet. Jopa vesimittarin lukija pysähtyi sitä tuijottamaan ja kommentoi ”komiaksi kuvaksi". Joku on nähnyt maalauksessa flamingon, joku jopa synnyttäneen naisen! Positiivista energiaa se ainakin on tuonut kotiimme.


"Kaikki meillä käyneet ovat taulua jotenkin kommentoineet. Jopa vesimittarin lukija pysähtyi sitä tuijottamaan ja kommentoi 'komiaksi kuvaksi'. Joku on nähnyt maalauksessa flamingon, joku jopa synnyttäneen naisen!"
3. Millainen on suhteesi taiteeseen?

– Olen koulutukseltani taiteen maisteri ja ollut aina enemmän ja vähemmän tekemisissä eri taiteenalojen kanssa. Harrastan muun muassa ikebanaa eli kukkien asettelutaidetta ja piirtämistä, mutta taiteilija en koe olevani.

– Nautin muiden tekemästä taiteesta, mutta koska en muutenkaan ole innokas hankkimaan tavaraa, on taiteen ostaminenkin ollut vähäistä. Meillä on kaksi kotia ja molempien seinillä on muutamia lappilaisten taiteilijoiden teoksia ja omia piirroksiani. Olen pitkään ihaillut Essi Korvan veistoksia, sellainen olisi upea toisen kotimme pihalla Pasmajärven rannalla.

Taidetta koteihin

Kuka?

Minna Kurttila, 52-vuotias yrittäjä ja graafinen suunnittelija.

Asuu kahdessa kodissa: kerrostalossa Rovaniemen keskustassa ja omakotitalossa Kolarin Pasmajärvellä.

Perheeseen kuuluu avopuoliso sekä molempien lapset ja lapsenlapset.

Teos

Minna Linja: Anna sen viedä (2017), muste ja akryyli kankaalle.

Sijaitsee Minna Kurttilan Rovaniemen-kodin olohuoneessa.

Juttusarja esittelee Lapin taiteilijaseuran galleria Napasta ostetun tai vuokratun teoksen uudessa kodissaan.