Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Syyrian il­man­tor­jun­ta oli vähällä ampua alas mat­kus­ta­ja­ko­neen va­hin­gos­sa – Vas­taa­vaa ei olisi voinut sattua Finn­ai­rin ko­neel­le

Vain kuukausi sitten Iran ampui alas ukrainalaisen matkustajakoneen pian sen jälkeen, kun lentokone oli noussut ilmaan Iranin pääkaupungista Teheranista. Kyse oli Iranin mukaan "inhimillisestä erehdyksestä"

Syyrian ilmantorjuntaohjukset olivat vähällä osua Airbus A320 -tyypin matkustajakoneeseen. Kuvan A320-matkustajakone kuuluu lentoyhtiö Air Indialle, eikä se liity Syyrian tapaukseen.
Syyrian ilmantorjuntaohjukset olivat vähällä osua Airbus A320 -tyypin matkustajakoneeseen. Kuvan A320-matkustajakone kuuluu lentoyhtiö Air Indialle, eikä se liity Syyrian tapaukseen.
Kuva: T. MUGHAL

Matkustajalentokone on tehnyt hätälaskeutumisen Syyriassa sen jälkeen, kun maan ilmapuolustus oli vähällä ampua koneen alas.

172 matkustajaa kuljettanut kone laskeutui Venäjän kontrolloimaan Khmeimimin lentotukikohtaan Syyriassa. Asiasta uutisoi Venäjän valtion uutistoimisto RIA, joka sai tietonsa Venäjän puolustusministeriöltä.

Syyrian ilmantorjunta, jonka isku oli vähällä pudottaa matkustajakoneen, ampui ohjuksia Israelin tekemän ilmahyökkäyksen estämiseksi, Venäjän puolustusministeri Igor Konashenkovin tiedottaja sanoo.

Puolustusministerin tiedottajan mukaan neljä Israelin hävittäjää ampui Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähistöltä kahdeksan ohjusta armeijan kohteisiin.

Matkustajakone oli matkalla Damaskokseen ilmeisesti Iranin pääkaupungista Teheranista.

Kone oli juuri aloittamassa laskeutumista, kun Syyrian ilmantorjuntaohjukset meinasivat osua siihen.

Finnair ei lennä Syyrian yllä

Vastaavaa ei olisi voinut tapahtua Finnairin koneelle, koska sen koneet eivät lennä tällä hetkellä lainkaan Syyrian ilmatilassa, yhtiöstä kerrotaan.

Finnair ei myöskään lennä Irakin, Iranin eikä Jemenin yllä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA kehottaa lentoyhtiöitä välttämään Syyrian ilmatilaa epävakaan turvallisuustilanteen takia.

EASA:n mukaan riskinä ovat muun muassa terroristiorganisaatiot ja asejoukkojen väliset taistelut.

Siviililentokoneet saattavat EASA:n mukaan joutua tulituksen kohteeksi vahingossa, mutta virasto pitää mahdollisena sitäkin, että siviili-ilmailua vastaan hyökätään tarkoituksella.

Kuukausi sitten Iranin asevoimat ampuivat alas siviilikoneen pian sen noustua maan pääkaupungista Teheranista. 176 ihmistä eli kaikki koneessa olleet kuolivat.

Iranin mukaan kyse oli "inhimillisestä erehdyksestä".

Kone ammuttiin alas vain tunteja sen jälkeen, kun Iran oli iskenyt Irakissa sijaitseviin kansainvälisten joukkojen tukikohtiin, joihin oli sijoitettuna amerikkalaisjoukkoja. Iran teki iskut vastauksena Yhdysvaltojen ohjusiskulle, jossa tapettiin Iranin Quds-joukkojen kenraali Qassim Suleimani.

Juttua korjattu 7.2.2020 klo 13:23: Ingressissä kirjoitettiin virheellisesti, että Iran ampui alas unkarilaisen matkustajakoneen. Todellisuudessa kyse oli ukrainalaisesta koneesta.