Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

SVT: Luu­la­jaan suun­ni­tel­laan suurta ka­lan­kas­vat­ta­moa – jat­ko­ta­voit­tee­na on tehdä aluees­ta poh­jo­lan ka­la-ait­ta

Luulajaan suunnitellun ison kalankasvattamon päätuote olisi nieriä.
Luulajaan suunnitellun ison kalankasvattamon päätuote olisi nieriä.
Kuva: Ala-aho Pekka

Luulajaan suunnitellaan huomattavan suurta kalankasvattamoa, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

Kolmatta sektoria edustava Hushållningssällskapet Norrbotten–Västerbotten on suunnitellut kasvattamoa kahden vuoden ajan. Hanke on parhaillaan luvitusvaiheessa ja tavoitteena on päästä rakentamaan kasvattamoa vuoden kuluessa.

Sunderbyn alueelle maalle rakennettavassa kasvattamossa on tarkoitus tuottaa ensi vaiheessa 1400 tonnia kalaa vuodessa. Suurin osa kasvatuskalasta tulee olemaan nieriää.

Pitemmällä aikajänteellä tavoitteena on lisätä Pohjois-Ruotsin kalanviljelyä peräti 10 000 tonniin vuodessa. Määrä olisi erittäin huomattava, sillä esimerkiksi Suomen koko vesiviljellyn ruokakalan kokonaistuotanto on noin 13 000 tonnia vuodessa.

Hushållningssällskapet Norrbotten–Västerbottenin toimitusjohtaja Mikael Kivijärvi kuvailee SVT:lle, että yhdistyksen tavoitteena on tehdä kalanviljelylle Pohjois-Ruotsissa sama kuin Facebookin Luulajan konesali teki datakeskusinvestoinneille.

– Kahdentoista tunnin kuljetusmatkan sisällä Luulajasta asuu yhdeksän miljoonaa ihmistä, siinä on valtava potentiaali, Kivijärvi perustelee SVT:lle.