Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Su­vi­sei­la­ri seilaa Prunt­sin kort­te­lis­sa - ikä­ih­mi­sil­le suun­nat­tu rik­sa­pyö­rä­toi­min­ta ran­tau­tuu myös Me­ri-Lap­piin

Tanja Marjanen-Korkala (vas.) käytti Heidi Havukaista riksapyöräajelulla Pruntsin korttelin ympäristössä. Riksapyörän varustukseen kuuluu turvavyöt ja kypärä.
Tanja Marjanen-Korkala (vas.) käytti Heidi Havukaista riksapyöräajelulla Pruntsin korttelin ympäristössä. Riksapyörän varustukseen kuuluu turvavyöt ja kypärä.
Kuva: Suvi Pirinen

Suomen Punaisen Ristin Meri-Lapin osasto alkaa tarjota riksapyöräkyytejä ikääntyneille Kemissä.

–Pyörällä on ensisijaisesti tarkoitus kuljettaa sellaisia henkilöitä, jotka eivät muuten pääse ulkoilemaan, ja saada vaihtelua sekä virkistystä heidän arkeensa. Riksapyörän kyytiin mahtuu yksi isokokoinen tai kaksi pienikokoista kyyditettävää, kertoo Meri-Lapin SPR:n tiedottaja Leila Eräpuro.

Vapaaehtoiset pyöräkapteenit koordinoivat riksapyörätoimintaa. He myös kouluttavat pyöräluotsit, jotka polkevat riksapyörällä ennalta sovittuja reittejä.

–Tällä hetkellä meillä on kolme luotsia ja kaksi kapteenia. Toivoisimme lisääkin vapaaehtoisia. Kaikki pyöränkäyttäjät koulutetaan tehtävään, pyöräkapteenina toimiva Tanja Marjanen-Korkala kertoo.

Idea tuli Pyöräliitolta

Suomessa ikäihmisille tarkoitettu riksapyörätoiminta sai alkunsa Tampereella vuonna 2015, mistä toiminta laajeni Pyöräliiton Pyörällä kaiken ikää -hankkeen myötä valtakunnalliseksi. SPR on aloittanut riksavapaaehtoistyön kolmella paikkakunnalla: Seinäjoella, Sallassa ja Kemissä.

–Pyöräkapteenit ovat saaneet SPR koulutuksen lisäksi myös Pyöräliiton koulutusta. Pyöräluotsit kouluttaa SPR, Leila Eräpuro kertoo.

Sähköavusteiset riksapyörät on hankittu testamenttirahoituksella, ja ne ovat osastoilla lainassa SPR:n Helsingin keskustoimistolta.

–SPR Meri-Lappi oli aktiivisena hakemassa pyörää osastoomme, kun asia tuli ajankohtaiseksi keväällä 2021. Jos toiminta saadaan hyvin käyntiin, pyörä voi jäädä osastollemme pitemmäksikin ajaksi, Eräpuro sanoo.

Lisää vapaaehtoisia kaivataan

Kemissä ensimmäiset asiakkaat pääsivät riksapyöräajelulle heinäkuun puolessavälissä.

–Toimintaa pilotoidaan aluksi Pruntsin korttelin ympäristössä. Tarjoamme aikoja tässä lähikorttelissa asuville palvelukodin ja kotihoidon asiakkaille vapaaehtoisten ehtimisen mukaan. Mikäli saamme mukaan lisää vapaaehtoisia, voimme laajentaa toimintaa tulevaisuudessa, Marjanen-Korkala kertoo.

Riksapyörän nimestä kysyttiin yleisöltä ehdotuksia kesäkuun alussa pidetyssä nimikilpailussa. Vastausten joukosta nimeksi valikoitui Suviseilari.

–Toiveena oli meriaiheinen nimi, kun merenrantakaupungissa asutaan, sanoo Marjanen-Korkala.