kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Suu­ri­tu­loi­sin suo­ma­lai­nen Ilkka Brot­he­rus har­mit­te­li rik­kau­det tuo­nut­ta yri­tys­kaup­paa aiem­min, kri­ti­soi ve­ro­po­li­tiik­kaa ja sanoi ole­van­sa "i­sän­maal­li­nen hölmö"

Suomen suurimmat tulot keräsi vuonna 2019 tämänhetkisten tietojen perusteella Sinituotteen omistaja ja Amer Sportin entinen suuromistaja Ilkka Brotherus. Hän pyysi verottajaa salaamaan tietonsa medialle jaettavalta suurituloisten listalta.

Ilkka Brotherus, 69, oli urheiluvälineitä valmistavan Amer Sportin suurin yksittäinen omistaja. Arkistokuva.
Ilkka Brotherus, 69, oli urheiluvälineitä valmistavan Amer Sportin suurin yksittäinen omistaja. Arkistokuva.
Kuva: Kari Mankonen

Suomen suurimmat tulot vuonna 2019 keräsi tämän hetkisten tietojen perusteella Ilkka Brotherus, 69, jonka suuret ansiot ovat etupäässä peräisin urheiluvälineitä valmistavan Amer Sportsin myynnistä.

Brotherus harmitteli aiemmin yrityskauppaa, josta hän nettosi viime vuonna kymmeniä miljoonia.

Hän oli yksi niistä lähes 4 500 henkilöstä, jotka olivat pyytäneet verottajaa piilottamaan tietonsa tiedotusvälineille toimittamalta listalta. Tulokärkeä käsitteleviltä listoilta siis puuttuu tänä vuonna lukuisia suurituloisia, mutta täydennämme verohallinnon puutteellisen listan tietoja tiedoilla, joita haemme verotoimistoista.

Brotherus tienasi viime vuonna yhteensä miltei 66 miljoonaa euroa ansio ja pääomatuloja. Lähes kaikki hänen tulonsa olivat pääomatuloja, ansiotuloja oli potista vain noin 100 000 euroa.

Brotheruksen perhe on omistanut siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen vuodesta 1988 lähtien. Ilkka Brotherus toimii Sinituotteen hallituksen puheenjohtajana, mutta hänen viime vuoden jättitulonsa ovat suurelta osin peräisin Amer Sports myynnistä Kiinaan.

Brotherus oli Talouselämän mukaan Amer Sportsin suurin yksittäinen omistaja. Yhtiö myytiin keväällä 2019 kiinalaiselle urheiluvaateyhtiölle Anta Sportsille ja pienelle sijoittajajoukolle.

Amer Sportsista maksettiin noin 4,6 miljardia euroa.

Yrityskauppa harmitti

Brotherus sanoi Talouselämälle keväällä 2019 ihmetelleensä osittain Amer-kauppaa.

Hän istui yhtiön hallituksessa ja suositteli muun hallituksen tavoin kaupan hyväksymistä yhtiön omistajille, vaikka hänelle "rakkaan" Amerin myynti Kiinaan ei ollut hänelle itselleen innostuksen aihe. Myyntiä kannattivat institutionaaliset omistajat eli esimerkiksi eläkeyhtiöt.

Brotherus sanoo odottaneensa, että ainakin joku kotimaisista institutionaalisista omistajista olisi halunnut säilyttää omistuksensa yhtiössä.

Hän olisi toivonut yhtiön säilyvän kotimaisessa omistuksessa, ja sanoi toivonsa, että yhtiön tuotantoa säilytettäisiin yhä Suomessa.

– Tarjous herätti vähintäänkin ristiriitaisia tunteita. Amer Sports on kuitenkin maailman ykkönen, johtava brändi monissa segmenteissä. Helsingin pörssissä ei ole yhtään sen veroista kulutustavarayhtiöitä, enkä usko, että niitä sinne tuleekaan, Brotherus sanoi Talouselämälle.

"Isänmaallinen hölmö"

Brotherus sanoi Talouselämän haastattelussa olevansa sijoittajana "isänmaallinen hölmö", koska hänen sijoituspäätöksiinsä vaikuttaa kotimaisten yhtiöiden sekä niiden työntekijöiden etu.

Suomalaista veropolitiikkaa Brotherus kritisoi ja arvioi, että lukuisia suomalaisia muuttaa matalamman verotuksen perässä ulkomaille, minkä hän uskoo vähentävän sijoittamista ja omistuksia kotimaisissa yhtiöissä. Tätä ei hänen arvionsa mukaan ymmärretä poliitikkojen keskuudessa.

– Tämä pitää ymmärtää ja kääntää kelkka. Kotimainen omistajuus ja pääoma on välttämätön tarvike, jos halutaan rakentaa tätä maata ja pitää hyvinvointiyhteiskunta, Brotherus sanoi Talouselämälle 2019 keväällä.

Hänen mukaansa palkka-, pääoma- ja perintöverotusta pitäisi pienentää ja verosuunnittelua tukkia sekä tehdä verotusta neutraalimmaksi esimerkiksi listaamattomien yritysten matalien osinkoverojen osalta.

Vakuutuskuoriin kuuluvat kapitalisaatiosopimukset ovat hänen mielestään haitallisia, koska niihin sidottuja varoja ei sijoiteta esimerkiksi kasvuyhtiöihin, mikä vaikeuttaa uusien yhtiöiden rahoitustilannetta.

– Meillä on yli 30 miljardia euroa sijoitettuna kapitalisaatiosopimuksiin ja sijoitusvakuutuksiin. Jopa jollakin tunnetulla poliitikolla. Tämähän on palvelu, jossa finanssialan yritykseltä ostetaan tuote, jossa piilotetaan omistus niin, että voidaan lykätä kaikkien pääomaverojen maksamista määräämättömäksi ajaksi, Brotherus sanoi Talouselämälle.

Vakuutuskuoret nousivat tunnetuiksi entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) vakuutuskuorisijoitusten myötä.

Brotherus uskoo, että samalla kun suomalaiset yhtiöt saavat kapitalisaatiosopimusten vuoksi vähemmän sijoituksia, Suomelta jää saamatta suuri potti osinkoverojen tuottoa.