Suurin osa pärjää samalla te­ko­ni­ve­lel­lä lop­pu­elä­män­sä ajan

Lonkissa tekonivelet kestävät parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta. Kuvassa on käynnissä lonkan tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa.
Lonkissa tekonivelet kestävät parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta. Kuvassa on käynnissä lonkan tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa.
Kuva: Jouni Porsanger

Jos tekonivel laitetaan polveen tai lonkkaan yli 70-vuotiaalle, potilas luultavasti pärjää samalla tekonivelellä loppuelämänsä ajan. Sen sijaan mitä nuoremmalla iällä tekonivel laitetaan, sitä todennäköisemmin edessä on vähintään yksi uusintaleikkaus.

Lonkissa tekonivelet kestävän parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta ja polvissa noin 25 vuotta tai jopa pidempään, ortopedi Esko Kaartinen kertoo.

– Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia lukuja. Syyt siihen, miksi jollakin tekonivel kestää pidemmän ja jollakin lyhyemmän ajan, johtuvat muun muassa rakenteellisista ja liikunnallisista eroista.

Kaartinen huomauttaa, että liikuntaa tulee jatkaa normaalisti tekonivelen kanssa. Tekonivel ei siis voi ikään kuin kulua loppuun ennenaikaisesti, vaikkakin erityisen aggressiiviset urheilulajit voivat olla sille haitallisia.

Ylilääkäri Mikko Mannisen mukaan uusintaleikkauksen tarvitsee kymmenen vuoden jälkeen noin 10 prosenttia lonkkatekonivelen saaneista potilaista ja noin 6–7 prosenttia polvitekonivelen saaneista potilaista. Näissä tilanteissa on yleensä kyse esimerkiksi siitä, että lonkkatekonivel menee pois paikoiltaan tai jokin lonkka- tai polvitekonivelen osista irtoaa. Myös luunmurtumat tai tulehdukset voivat aiheuttaa nivelen uusimistarpeen.