Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suomi ei saa unohtaa af­ga­nis­ta­ni­lai­sia

Poikkeukselliset evakuoinnit Afganistanista päättyivät ja miljoonat afganistanilaiset jäivät vainon ja muiden ihmisoikeusloukkausten vaaraan sekä nälänhädän ja turvattomuuden keskelle. Emme saa unohtaa hädässä olevia afganistanilaisia, maan vakavaa ihmisoikeustilannetta ja syvenevää humanitaarista kriisiä. Suomen on pikaisesti nostettava pakolaiskiintiötä merkittävästi, autettava perheitä ja myönnettävä suojelua tarvitseville afganistanilaisille humanitaarisia viisumeja.

Puolet Afganistanin väestöstä on lapsia, ja tänä vuonna kotinsa pakon edessä jättäneistä 80 prosenttia on naisia ja lapsia. Afganistanin UNICEF:n mukaan maa oli ennestään jo yksi vaarallisimmista maista lapsille ja lisäksi covid-19-pandemia ja kuivuus ovat romahduttaneet lasten elintason ja hyvinvoinnin.

Noin 10 miljoonaa lasta on humanitaarisen avun varassa ja miljoonan alle 5-vuotiaan lapsen arvioidaan kärsivän aliravitsemuksesta tilanteen jatkuessa. Nyt tilanne lapsen oikeuksien toteutumisen suhteen on kriisiytymässä vakavasti: yhä useamman lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen tai oikeus koulutukseen ovat vaakalaudalla.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita